Hem / Egna nyheter / Ett lysande sportlov på Pettersberg

Ett lysande sportlov på Pettersberg

Torsdagen den 3 mars och fredagen den 4 mars välkomnar RF-SISU Västmanland till ett lysande sportlov för unga på Pettersberg.

Under kvällarna mellan klockan 18.00-21.00 kommer vi att finnas på plats på basketplanen bakom Pettersbergsskolan i Västerås och fylla den med rörelseglädje, kreativitet och trygghet. Genom innovation och nytänkande vill vi skapa intresse och väcka drömmar och engagemang runt idrottsmiljöer och föreningslivet samtidigt som vi belyser vikten av möjlighet till idrott i sitt närområde.

Genom att lysa upp vinterkvällarna och idrottsytan bakom Pettersbergsskolan vill RF-SISU Västmanland upplysa om vikten med trygga idrottsmiljöer och användbara idrottsytor på ett nytt och innovativt sätt. Extra belysning installeras, lysande bollar fyller luften och kastas mot korgarnas självlysande nät. Med rörelseglädje i fokus erbjuds ett meningsfullt lov även för de som inte har möjlighet att resa bort.

- Riksidrottsförbundet och RF-SISU Västmanland har sedan 2019 arbetat för att stärka idrott på idrottssvaga områden runt om i länet. Idrottssvaga områden är bostadsområden med lågt föreningsdeltagande och/eller låg närvaro av idrottsföreningar och ses ofta i kombination med utsatthet i övrigt till exempel låg inkomststandard, hög kriminalitet och låg livslängd. Ett av de områden vi arbetar med i Västerås är bostadsområdet Pettersberg, berättar Edwin O´Brien-Rodney som är initiativtagare för satsningen hos RF-SISU Västmanland.

Kristin Pleick, distriktsidrottschef på RF-SISU Västmanland, fyller i:

- Vi vet att det finns ett samband mellan social trygghet, gemenskap, psykisk hälsa och människors vilja att röra på sig. Anläggningar och ytor för spontanidrott spelar en stor roll både för folkhälsan och i arbetet att skapa trygga och attraktiva boendemiljöer. Genom att lysa upp områden som känns otrygga både ur ett samhälls- och idrottsperspektiv riktar vi strålkastarna mot de positiva effekter som föreningsidrotten och funktionella idrottsytor har att erbjuda.


Under torsdag och fredag kväll får alla som vill möjlighet att testa RF-SISU Västmanlands roliga rörelsebana, spela basket med Aros Basket, hänga med kompisar, förtrollas av en magiker och träffa föreningslivet och idrottsrörelsen.

Mathias Mardani, trygghetssamordnaren på Pettersberg, tycker att satsningen är viktig.

- Pettersberg är ett område med utmaningar där både idrott och kultur behövs. Nästan alla barn och ungdomar som idrottar på Pettersberg är från andra bostadsområden. Många som bor här vill idrotta och prova på nya utmaningar men ekonomin är ofta ett hinder. Därför är det viktigt att göra idrotten tillgänglig för alla, inte minst genom att erbjuda idrottsytor nära hemmet. Idrottsrörelsen skapar trygghet och vuxna förebilder. Den kan skapa en helt ny värld för barn och ungdomar genom möjligheten att röra på sig, må bra och hitta sig själva i en trygg och positiv gemenskap, konstaterar han.

- Vi vill skapa ett minnesvärt lov samtidigt som vi vill använda tillfället som en början på någonting långsiktigt. Vi vill höra vad de unga som bor på Pettersberg har för tankar och drömmar om sin idrottsplats och hur den kan bli ännu bättre, roligare och tryggare avslutar Edwin O´Brien-Rodney från RF-SISU Västmanland.

Var?
Basketplanen bakom Pettersbergsskolan i Västerås.

När?
3 mars kl. 18.00-21.00

4 mars kl. 18.00-21.00


Vad händer?
Torsdag 3 mars
Prova basket med Aros Basket och ha kul i vår rörelsebana.
Grillen är på plats!


Fredag 4 mars
Prova basket med Aros Basket. Grillen är på plats!
Magikern Olle Nilsson finns på plats mellan kl. 18.00-20.00.

Kostnad?
Aktiviteten är kostnadsfri.


Arrangörer
RF-SISU Västmanland i samverkan med Trygghetssamordnaren på Pettersberg. Estetisk inramning genomförd av Tony Lorenzi/Mo Money Mo Problems AB.

Vid frågor kontakta:

Edwin O´Brien-Rodney idrottskonsulent och projektutvecklare RF-SISU Västmanland 070-259 41 10, 010-476 48 10

Kristin Pleick, distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland 070- 274 84 87, 010-476 48 40

Anette Fransson kommunikatör och verksamhetsansvarig Idrott och samhälle RF-SISU Västmanland: This is a mailto link 070-289 68 64