Hem / Egna nyheter / En skolgård som inspirerar rörelseglädje

En skolgård som inspirerar rörelseglädje

Hur kan vi inspirera till mer rörelse i skolan? Ta del av ett gott exempel från Alfaskolan i Fagersta.

Med start under 2020 träffade vi Alfaskolan för att skapa en rörelserik skolgård och sammanfläta #idrotthjärtakultur, rörelsesatsning i skolan och inkludering då Fagersta är en kommun där idrottens närvaro, och tillgång till rörelseytor behövs utökas även utifrån ett inkluderingsperspektiv.

Tillsammans med konstnären Tony Lorenzi besökte vi skolan och fick en rundtur. En enkät gjordes där barnen fick komma med förslag till en mer attraktiv skolgård ur rörelseglädjesynpunkt.

Fler möjligheter till att klättra och hinderbanor var övervägande förslag. En dunge i skolgårdens mitt blev utvald och Tony arbetade fram en rörelsebana som stod klar i april 2021.

Enligt Michel Koznar, biträdande rektor på Alfaskolan har nyfikenheten varit stor och han säger att ”Den blev perfekt placerad. Främst förskolebarn och åk 1:or både leker på banan och hindren eller tävlar mot varandra. Tack så mycket för hjälpen att göra våra skolgård lite roligare.”


Vill din förening veta mer om #idrotthjärtakultur kontakta This is a mailto link

Nyfiken på rörelse i skolan kontakta Tobias Fahlén This is a mailto link eller inkludering prata med Frida Johansson This is a mailto link eller Martin Hammarlund This is a mailto link