× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Egna nyheter / Den lilla föreningen med det stora hjärtat

Den lilla föreningen med det stora hjärtat

"Vi försöker verkligen vara en förening för alla...på riktigt". Följ med till Åkra FC, en förening präglad av allas lika värde och samma möjlighet att spela fotboll.

”Den lilla föreningen med det stora hjärtat”, så beskriver ordförande av Rezgar Abdulahi föreningen Åkra FC från Sala. En ideell förening som verkar för att barn och unga ska ha en meningsfull fritid präglad av allas lika värde. Hjärtat av föreningen utgörs av cirka 95 ungdomarna i åldrarna 7-20 år. Runt ungdomarna finns många ideella krafter med målet att skapa bästa möjliga förutsättningar för ungdomarna att utvecklas som både som idrottare och människor. All verksamhet i föreningen ska genomsyras av positivt tänkande och språkbruk, samt ett gott uppförande mot spelare, motståndare, domare, ledare och publik.

- Vi jobbar dagligen med våra ungdomar och ledare utifrån allas lika värde oavsett förutsättningar. För oss är det viktigt att inte bara prata om vad som rätt och fel, vi som vuxna och ledare måste agera därefter och visa vägen, berättar Rezgar Abdulahi.

Här ska alla vara välkomna

Att arbeta med inkludering är en självklar och naturlig del för Åkra FC, som har en god samverkan med RF-SISU Västmanland. Föreningen har bland annat arrangerat kostnadsfria sommaraktiviteter de senaste fyra åren.

- Vi försöker verkligen vara en förening för alla...på riktigt, oavsett förutsättningar. Vi vet att alla föräldrar och vårdnadshavare inte har körkort, god ekonomi, kan språket, har tillgång till bil och så vidare. Det finns många hinder som idrottsföreningar ofta kan glömma bort. I vår förening vill vi vara annorlunda, här ska alla vara välkomna. Det märks också på de som engagerar sig och blir ledare hos oss. I många andra föreningar är det föräldrar till barn i laget som är ledare och tränare, så är det inte här. Våra ledare ställer upp för att de verkligen brinner för att utveckla människor och skapa förutsättningar för alla att vara med.

Det bästa är att utvecklas

För drygt tre år sedan startade föreningen sitt första flicklag med syftet att ge alla samma möjligheter att kunna spela fotboll. Det märktes snabbt att intresset för fotboll var stort bland stadens tjejer. Flickverksamheten, som leds av två unga ledare, Zana Mohammady och Mahnaz Rezai, har utvecklat föreningen på flera olika sätt. Idag är flicklagen en stor del av Åkra FC. Våra tjejer representerar vad vi står för och är viktiga ambassadörer för klubbens värderingar.

- Fotbollen är till för alla och vi vill skapa en miljö där alla känner sig välkomna och sedda, berättar Zana Mohammady och fortätter:

- Vi vet att föreningen inspirerar andra då vi inte bara når ut till de som redan spelar fotboll utan även till barn och ungdomar som aldrig tidigare har idrottat eller varit engagerade inom föreningslivet. Vi märker att intresset är stort och vi hoppas nå ut till ännu fler som vill börja idrotta och bli en del av vår gemenskap. 

Rezgar Abdulahi nickar instämmande.

- Vi jobbar aktivt med att försöka uppmärksamma, visa uppskattning och vara ett stöd till våra flickor. För många är våra ledare som deras storebror eller storasyster. De känner ett förtroende för oss som vi förvaltar omsorgsfullt. Våra ledare har även lyckats nå ut till föräldrarna, vilket har underlättat enormt, både för våra ledare och flickorna som tränar hos oss, konstaterar Rezgar Abdulahi.

Yeibyo är 14 år och en av spelarna i Åkra FC. Yeibyo berättar att hon spelat fotboll förut, men valde att sluta tills Åkra FC startade upp sin verksamhet. Då blev hon motiverad att spela igen.

- Det bästa är att man utvecklas, skaffar nya vänner, bygger upp en lagkänsla och har kul, berättar Yeibyo. 

- Det roligast är att spela match och visa vad vi går för, som till exempel att göra mål, dribbla, göra mål i krysset och att samarbeta. Min dröm är att bli fotbollsproffs och det kommer jag att bli, konstaterar Yeibyo. 

Stärker inkluderingen i samhället

Rezgar Abdulahi är stolt över sin förening och dess verksamhet. Som ett ytterligare steg i inkluderingsarbetet har föreningen arrangerat en fotbollsskola för personer med funktionsnedsättning. En lyckad och uppskattad satsning och något som föreningen kommer att anordnas varje år framöver.

- Vi är en ung förening som verkligen vill bidra till att stärka barnens inkludering i samhället.  Speciellt stärka flickornas roll. Vi vill låta våra ungdomar uppleva allt det som är självklart för många andra barn som idrottar i andra föreningar. Att åka på cup, sova borta, vara med på träningsläger, fiska, grilla, paddla kanot, åka skidor och mycket mer. Och att spela fotboll såklart, avslutar Rezgar Abdulahi.