Hem / Egna nyheter / Asylsökande kvinnor hittade träningsglädje hos brottarklubben

Asylsökande kvinnor hittade träningsglädje hos brottarklubben

De senaste åren har idrottsrörelsen varit en av Sveriges absolut viktigaste integrationsmotorer. Följ med till Norberg, där asylsökande kvinnor har blivit en del av brottarklubben.

Det började med en fråga via sms. Meddelandet kom från en kvinna som berättade att det var svårt att hitta sysselsättning under dagarna och frågade om det fanns möjlighet att vara i Norberg Brottarklubbs lokaler. För föreningen med en hall som stod tom under vardagarna var svaret enkelt. De länkade samman kvinnorna som ville träna med en samtalsterapeut i Norberg som tog ansvar för gruppen. Därefter ordnades träningsprogram för en helt ny målgrupp, asylsökande kvinnor i åldern 25-50 år.

- De började träna under dagtid tre dagar i veckan. En av kvinnorna fick extra ansvar och en egen nyckel så att tiderna kunde anpassas på bästa sätt. Responsen blev fantastisk och många av de tolv kvinnorna i gruppen ville helst träna varje dag, berättar Jimmy Johansson, vice ordförande i föreningen.

Nu känner de sig trygga

Jimmy tror att satsningen är viktig på många olika sätt. Tidigare lämnade inte kvinnorna sina barn på träningen vilket gjorde att de aldrig mötte ledarna som fanns på plats, men nu känner de sig trygga att komma dit. Det gör att alla lär känna och vågar prata med varandra samt att det blir enklare att informera om viktiga saker. Kvinnorna lär sig svenska och får en större inblick i hur samhället fungerar.

Samtidigt finns utmaningar. Många får avslag på sin asylansökan vilket gör att de blir ledsna, mår dåligt och försvinner från orten. Men även pandemin ställer till det när inomhusträningarna måste ställas in. Föreningen hoppas dock snart kunna starta upp verksamheten igen och vill gärna rekrytera fler kvinnor.

De berikar vår förening

- Att ha dessa kvinnor i vår förening är en jättestor resurs för oss, det är många som hjälper till. De besitter både kunskap och egenskaper som berikar vår förening väldigt mycket. Vi skulle aldrig ha varit den föreningen vi är idag om det inte vore för dem, så vi känner en enorm uppskattning till det här, avslutar Mikael Johansson, ordförande i Norbergs Brottarklubb.