Hem / Egna nyheter / Uppskattad familjedag i Norberg

Uppskattad familjedag i Norberg

I lördags genomfördes en familjedag i Norberg inom ramen för tidiga insatser för asylsökande (TIA). En lyckad dag fylld av aktiviteter och glädje.

Ett 60-tal besökare hade tagit sig till NOK-stugan i Nordansjö, Norberg i lördags när RF-SISU Västmanland välkomnade till familjedag tillsammans med det lokala föreningslivet. Intresset var stort och det fanns mycket att prova. Cykel, orientering och lekar för barnen blandades med musik, fika och en möjlighet att låna sportutrustning från Fritidsbanken.

En av föreningarna på plats var Norbergs Orienteringsklubb. Johan Källman, Thomas Henriksson och Otto Lindstedt hade fullt upp med att guida nyfikna besökare vid labyrintbanan.

- Det är väldigt kul att så många vill prova. Vi har labyrintbanan här som är mest populär, sedan har vi även en längre bana för den som vill utmana sig ännu mer, berättar Johan Källman.

- Vi hoppas att de som är här idag får en positiv upplevelse och att så många som möjligt vill komma tillbaka. Alla är välkomna till vår förening och vi vill verkligen sprida bilden av hur roligt orientering är, fortsätter Johan Källman.


Thomas Henriksson, Johan Källman och Otto Lindstedt, Norbergs Orienteringsklubb.

Att cykla ger frihet

En bit därifrån är cykelträningen i full gång. Även här är det ett stort intresse att prova konstaterar Sofia Ekman från Norbergs Cykelklubb:

- Jag tycker det är häftigt att se. De är både duktiga och modiga. Det skulle vara roligt att följa upp den här dagen med cykelkurser så att alla verkligen får en chans att lära sig ordentligt.

- Att kunna cykla ger en enorm frihet och den vill vi såklart hjälpa till och bidra med. Sedan är det väldigt roligt att få vara med under en sådan här dag tillsammans med Norbergs Brottarklubb, Norbergs Orienteringsklubb och andra aktörer, avslutar Sofia Ekman.


Sofia Ekman, Norbergs Cykelklubb

Ett stort gäng cyklar fyller grusplanen och Bully Touray från Fritidsbanken är snabb att hjälpa de som behöver. Bully är ansvarig för att få i gång Fritidsbanken i Norberg som snart är redo att öppnas.

- Under våren och sommaren kommer vi att finnas på plats på lite olika evenemang för att visa upp oss samtidigt som vi arbetar för att samla in fler prylar. Ju snabbare vi får in sport- och fritidsutrusning desto tidigare kommer vi att öppna Fritidsbanken. Alla som har saker att skänka är välkomna att höra av sig!

- För oss på Fritidsbanken är den här dagen bra på flera olika sätt, det är en möjlighet att visa vad vi kan bidra med och ger mycket tillbaka. Bara att se alla leenden på både barn och vuxna som är här idag betyder väldigt mycket.


Bully Touray, Fritidsbanken

Dialog om fortsatt samverkan

På gräsmattan bredvid är leken topsboll i full gång. Skratten klingar bland deltagarna när både barn och vuxna möts i jakten på flest mål. Martin Hammarlund från RF-SISU Västmanland är nöjd med dagen.

- Idag har vi träffat många asylsökande som uttryckt en längtan att få träffa idrottsföreningar och att få röra på sig tillsammans med andra. Det är verkligen roligt att kunna förverkliga deras önskan och jag är mycket nöjd med föreningarnas värdskap. Vi kommer att föra dialog med deltagande föreningar om hur vi kan fortsätta samverkan för att lotsa in dem som vill i ordinarie verksamhet, säger Martin Hammarlund.


Martin Hammarlund, RF-SISU Västmanland.