Hem / Egna nyheter / 3,5 miljoner i kompensationsstöd till idrottsföreningar i Västmanland

3,5 miljoner i kompensationsstöd till idrottsföreningar i Västmanland

Riksidrottsstyrelsen har fattat beslut gällande fördelningen av kompensationsstöd för perioden 1 maj till 28 september 2021. I Västmanland har 47 idrottsföreningar beviljats stöd på totalt 3,5 miljoner kronor.

Mellan den 15 och 26 oktober kunde idrottsföreningar och förbund ansöka om kompensationsstöd för effekter av coronapandemin under perioden 1 maj till och med 28 september 2021. Riksidrottsstyrelsen har nu fattat beslut om att fördela 377 miljoner kronor till 2 046 idrottsföreningar runt om i landet. För Västmanlands del handlar det om totalt 3 495 000 kronor som fördelas till 47 olika idrottsföreningar. Idrottsföreningar från samtliga kommuner i länet får ta del av stödet under denna period, där Skiljebo SK får mest stöd, nästan 2 miljoner kronor.

- Kompensationsstödet är viktigt och ger våra idrottsföreningar en möjlighet till att fortsätta bedriva sin verksamhet och ge barn och ungdomar en meningsfull fritid. Vi vet att det gör skillnad konstaterar Marie Persson på RF-SISU Västmanland.

Vill se ett långsiktigt stöd

Idrottsrörelsen lever idag med långsiktiga effekter av pandemin och att återrekrytera och rekrytera både barn, ungdomar, ledare och domare kommer att ta tid. Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, ser därför att ett löfte om fortsatt stöd till idrotten är nödvändigt.

– Vi försöker nu lyfta blicken framåt mot det arbete som vi påbörjat med återstart av idrotten där vi lagar revorna. Det tidigare löftet från regeringen om 400 miljoner kronor i stöd för det arbetet under 2022 är bra men vi behöver långsiktigt stöd på 300 miljoner kronor per år under 2023 och 2024 och besked om detta så vi vet att vi har möjligheter att fortsätta bidra till att allt fler mår bättre, är en del av en gemenskap och känner sig tryggare som medlemmar i idrottsföreningar, konstaterar han.

Fördelningen i Västmanland

Bedömningen är att kompensationsstödet som nu betalas ut ska bli det sista enligt den modell som varit gällande. Men det kommer att ges möjlighet att ansöka om stöd även för perioden efter den 28 september då restriktionerna upphävdes. Det handlar då om Enskilda evenemang som ställts in eller reducerats efter 28 september, och där minskningens omfattning är kopplad till de tidigare restriktionerna.

Här kan du se fördelningen i Västmanland

Här kan du se fördelningen i Västmanland per kommun

Förutom 377 miljoner kronor i kompensationsstöd till idrottsföreningar fördelas 21 miljoner kronor i kompensationsstöd till 25 specialidrottsförbund.