Hem / Egna nyheter / 2,4 miljoner i kompensationsstöd till Idrottsföreningar i Västmanland

2,4 miljoner i kompensationsstöd till idrottsföreningar i Västmanland

Idag får idrottsföreningar i Västmanland besked om kompensationsstöd för perioden juli-september. Totalt handlar det om 2,4 miljoner kronor i krisstöd fördelat på 50 föreningar.

Riksidrottsförbundets styrelse fattade i måndags kväll beslut om fördelningen av regeringens nya stödpaket till idrotten, det så kallade kompensationsstödet, för kvartal 3. Totalt betalas 554 miljoner kronor ut till över 2 300 idrottsföreningar och större evenemang över hela landet. Föreningar som har sökt stöd direkt till Riksidrottsförbundet får besked om stöd idag, den 20 november och utbetalningar påbörjas den 23 november. Totalt handlar det om fördelning av 158 miljoner kronor varav 2,4 miljoner hamnar hos idrottsföreningar i Västmanland.

- Summan är avsevärt lägre än i våras då Västmanlands föreningar sammanlagt fick ta del av 9,3 miljoner. Det beror bland annat på att färre stora cuper fanns planerade i Västmanland under kvartal 3 samt att sommarmånaderna är lågsäsong för flera idrotter. En annan parameter är att många föreningar lyckats ställa om sin verksamhet utifrån de restriktioner som råder, berättar Marie Persson hos RF-SISU Västmanland.

Störst del av summan i Västmanland hamnar hos Västerås BK30 som beviljas 407 000 kronor, följt av Skiljebo SK 284 000 kronor samt IFK Sala som beviljats 271 000 kronor. Det stödet kompenserar är uteblivna intäkter och kostnader för evenemang och aktiviteter som föreningen inte har kunnat genomföra på grund av coronapandemin under perioden 1 juli till 30 september. En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning. Variationen av de ekonomiska konsekvenserna är stora och därmed också stödet för varje förening. Det handlar alltså om en kompensation och inte ett heltäckande stöd.

Publikgränsen slår hårt

Regeringens förbud att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer har slagit mycket hårt mot publikintensiva idrotter och stora evenemang. Förutom de föreningar som idag fått besked om stöd från Riksidrottsförbundet har elitföreningar som drabbats ekonomiskt sökt stöd separat via sitt specialidrottsförbund (SF). Där är det nu förbundet som beslutar om hur stödet ska fördelas ut till respektive förening. Det gäller exempelvis Västerås SK i elitserien herr i bandy, Västerås IK i ishockeyallsvenskan och Västerås Rönnby IBK i innebandyns SSL. De idrotter som har drabbats hårdast och som därför också får mest stöd under denna ansökningsperiod är ishockey, fotboll och friidrott.

I början av januari 2021 kommer ansökningar av kompensationsstöd för perioden 1 oktober till 31 december 2020 att öppnas.

- Då tror vi att trycket kommer att vara ännu hårdare. Vi ser att fler idrotter påverkas på ett tydligare sätt under inomhussäsongen, samtidigt som råd och restriktionerna har skärpts avsevärt under hösten, konstaterar Marie Persson.

Förlängt stöd behövs för 2021

Samtidigt arbetar Riksidrottsförbundet för ett förlängt stöd för idrotten även under 2021.

– Idrottsföreningarna har ända sedan i mars gjort fantastiska insatser för att ta ansvar för minskad smittspridning och samtidigt försökt hålla igång så mycket aktivitet som möjligt trots att de också kämpat med ekonomin. Sverige behöver ledare och förtroendevalda i idrottsrörelsen som orkar håll i och hålla ut genom pandemin för folkhälsa och gemenskap över gränser – oavsett ålder och ambitionsnivå. Det kommer att krävas extraordinära insatser även under 2021 och därför ser vi behov av minst 2 miljarder i ytterligare stöd under nästa år och besked från regeringen behövs snabbt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet. 

För mer information kontakta:
Marie Persson, RF-SISU Västmanland, tel: 072-558 30 17.

Fördelning av stöd per idrottsförening i Västmanland
Fördelning av stöd per kommun i Västmanland
Mer om idrotten och corona