Hem / Utbildning/Folkbildning / Digitala möten och utbildni... / Verktyg för digitala möten

Verktyg för digitala möten

Här har RF-SISU Västernorrland samlat tips på olika verktyg som du och din förening kan använda er av vid digitala möten och utbildningar.

Det är viktigt att välja ett digitalt verktyg som är lätt för alla att få tillgång till och som är bekvämt för föreningen att använda sig av.

Vi har lite tips på hur ni förbereder och genomför digitala möten och utbildningar.

Microsoft Teams 

Teamsmöte med våra idrottskonsulenter

RF-SISU Västernorrland använder till vardags Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg.  När du bokat in en tid för möte med våra idrottskonsulenter får du och övriga deltagare ett mail med en länk till mötet. Via länken ansluter du till mötet genom din webbläsare (Obs! Fungerar endast i Google Crome och Microsoft Edge). Om du har tillgång till Office365 kan du ansluta till Teamsmötet via din kalender eller Teams-applikationen.

Teams för föreningen

Vill ni i din förening själva använda Microsoft Teams som digitalt mötesverktyg finns en gratisversion med Teams basfunktioner. Gratisversionen ger möjlighet till både små och större digitala möten och erbjuder funktioner som video, skärmdelning och textbaserade konversationer i form av chattmeddelanden och inlägg i olika flöden. Upp till 250 enheter kan delta samtidigt i mötet och det finns ingen begränsning för samtalets/mötets längd. I Teams kan föreningen också samarbeta kring filer i Microsofts onlineversion av Word, PowerPoint och Excel, och ha en gemensam fillagring. 

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Zoom

Zoom är en videoplattform som bland annat används av universitet för distansundervisning. Här kan deltagarna begära ordet och visa vad de tycker genom att digitalt räcka upp handen eller göra tummen upp. Det kan vara praktiskt när det ska röstas om beslut på till exempel ett styrelsemöte. En annan användbar funktion i Zoom är det under videomötet går att skapa digitala “bikupor”, det vill säga dela in deltagarna i mindre grupper som kan föra en egen diskussion och sedan återgå till det stora mötet, för att exempelvis ta ett beslut.

I gratisversionen av Zoom finns begränsningen att ett samtal med tre eller fler deltagare max kan pågå  i 40 minuter och max 100 enheter kan vara uppkopplade.

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Skype

Skype är precis som Teams en produkt från Microsoft och är helt gratis att använda. Utöver möjlighet till videosamtal finns bland annat även möjlighet att skicka chattmeddelanden, dela filer med andra, spela in möten samt dela skärm. I ett samtal på Skype kan det vara max 50 enheter uppkopplade samtidigt.

Manualer och instruktioner

Här hittar du:

Messenger, WhatsApp, Google Hangout/Meet

Om din föreningsstyrelse, arbetsgrupp, ledarteam eller liknande konstellation redan kommunicerar på en plattform, tipsar vi er att kolla upp om det finns möjlighet till digitalt möte i det verktyg som ni redan använder, för att göra det så enkelt som möjligt. Det går till exempel att ringa videosamtal med Messenger, WhatsApp och Google Hangout.