Hem / Egna nyheter / Utan ideella stannar idrotten – fler behövs

Utan ideella stannar idrotten – fler behövs

Den ideella ryggraden i idrottsrörelsen har fått sig en knäck efter pandemin. För att påminna om vikten av ideella insatser och vad du får tillbaka som ideell i idrotten har RF tillsammans med Folkspel intervjuat ledare om vad som driver dem.

– Utan ledare stannar idrotten, och utan idrotten stannar Sverige. Så kan vi inte ha det. Det är därför det är så viktigt att vi påminner om hur viktiga var och en är som engagerar sig i idrottsrörelsen, oavsett om det handlar om att vara tränare, skjutsa som förälder, stå i kiosken eller tvätta matchtröjorna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Domare, ledare och funktionärer hade få eller inga uppdrag när idrotten ställdes in och färre har kommit tillbaka när idrottsrörelsen nu återstartat. För att stötta medlemsförbund och idrottsföreningar pågår ett arbete runt om i alla 19 RF-SISU-distrikt med att genom folkbildningens verksamhetsformer, såsom lärgrupper och stöd i processarbeten, sätta fokus på och ta fram metoder för återrekrytering av ledare.

Dessutom har Riksidrottsförbundet tillsammans med den ideella organisationen Folkspel tagit fram filmer om det ideella ledarskapet och pratat med sex olika tränare om vad som driver dem i sitt engagemang. Filmerna ”Därför är jag ledare” publiceras på rf.se och i Riksidrottsförbundets sociala medier.

Vad är det i ledarskapet som är så roligt?

– Det är ju att få möta alla dessa barn och ungdomar och se glädjen hos dem när de kommer och tränar eller spelar matcher. Pingis är en väldigt bra sport på så vis att det inte är så lång startsträcka, plus att det är en billig sport som alla kan vara med i. Jag har en kollega i klubben som jag samarbetar mycket med och vi har samma syn på det här – vi finns där för barnens skull, inte för vår egen, säger Gustav Pärsén, Tränare och vice ordförande i Laholms BTK Serve, och fortsätter:

– Det kanske allra roligaste är när vi genom pingisen har fått vissa ungdomar att även börja ta skolan på allvar. Vi har haft några ”hemmasittare” som kommit till oss och tack vare pingisen har de också börjat gå till skolan igen. Då blir man glad.

– Idrottsrörelsens 800 000 ideella ledare är avgörande för att idrottsrörelsen fungerar, för att det ska finnas träningar att gå till och välpumpade bollar till matcherna. Idrottsrörelsen är i förändring men behovet av alla era insatser, stora som små, är oförändrat och fortfarande lika viktigt som innan pandemin, säger Björn Eriksson.

Om du skulle definiera ordet ledarskap, hur låter det då?

– Något som kanske missuppfattas ibland är att ledarskap handlar om makt. Så ser jag inte alls det. Ledarskap för mig ska locka fram det bästa hos alla individer. Det handlar om att ta ansvar och delegera ansvar så att ungdomarna jag tränar får öva på att ta just ansvar – både för sig själva och för övriga gruppen. Då är steget inte långt till att det faktiskt är ett ledarskap som även de utövar. Jag leder grupper med massa ledare i, skulle man kunna säga, säger Åsa Christensen, Tränare/ledare i kanotpoloklubben Isbrytarna.

Hur mycket i ditt ledarskap handlar om fotboll och teknik och övningar – och hur mycket handlar om helt andra saker?

– Det är svårt att säga, men jag pratar väldigt mycket om skola och utbildning med mina killar. Det krävs disciplin, absolut, men jag har tre kärnvärden som jag jobbar efter: Kärlek glädje och gemenskap. Dessa tre ord pratar vi om varje träning, och ofta vid flera tillfällen. Genom att vi pratar om det så lär vi oss alla nya saker hela tiden och tänker till ”det där jag gjorde nyss, det kanske inte var så mycket kärlek i det”, säger Ali Khidear, Fotbollstränare och ledare för Hemgårdarnas BK P11-lag, och fortsätter:

– Främst ska det vår verksamhet vara inkluderande, alla ska få vara med. Sedan kommer den sociala biten, det vänskapliga, att man skaffar många nya vänner och därigenom uppstår relationer.

Se Riksidrottsförbundets och Folkspels samtliga filmer när de publiceras här här.