Hem / Egna nyheter / Stor efterfrågan på fixarhjälp

Stor efterfrågan på hjälp från fixarteamet – föreningar kan anställa själva via Arbetsförmedlingen

Sedan i höstas är RF-SISU Västernorrlands fixarteam igång i Övik. Redan nu märks det stora behovet av att få hjälp med föreningssysslor, men det går också att lösa det på egen hand med hjälp av Arbetsförmedlingen. AF håller infomöte 29 januari.

RF-SISU Västernorrlands fixarteam erbjuder sina tjänster runt om i Örnsköldsvik. Föreningar kan få hjälp med allt från snöskottning till att klippa gräset på fotbollsplanen. Gensvaret är stort så här långt.

- Vi har blivit totalt nedringda av föreningar som vill ha hjälp, så teamet har fullt upp. Men tanken är att föreningarna själva ska anställa personer på samma sätt som vi gör, säger Jonas Lindgren, projektledare för Idrott och Arbetsmarknad och är den som har hand om fixarteamet i Örnsköldsvik.

Tillsammans med Arbetsförmedlingen kan man som ideell idrottsförening få ekonomiskt stöd för att anställa en person via det som kallas Extratjänst. Då bekostar Arbetsförmedlingen en resurs som är långtidsarbetslös eller nyanländ i syfte att få dem närmare arbetslivet samtidigt som föreningen kan få hjälp med sysslor som man annars kanske lägger på föräldrar eller andra ideella i föreningen. Samtidigt är idrotten är en utmärkt arena att arbetsträna på.

Föreningar kan gå samman

RF-SISU Västernorrland har sedan i starten av fixarteamet märkt av det stora behovet hos idrottsföreningar runt om i Örnsköldsvik.  Även runt om i övriga Västernorrland är intresset stort och Jonas Lindgren har kommit i kontakt med många som har nyfikna frågor.

- Det är en fin möjlighet för föreningarna. Det är också bra att tänka på att man kan samarbeta med andra föreningar om man kanske är en liten förening eller är aktiv säsongsvis. Då kan man stå som arbetsgivare under till exempel vintersäsongen och ens samarbetspartner tar över lagom till sommarsäsongen, säger Lindgren.

Rekryteringsträff i Örnsköldsvik

Den 29 januari klockan 10-12 har Arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik en rekryteringsträff där såväl idrottsföreningar som kommunala bolag eller andra kulturella verksamheter är välkomna och få mer information samt träffa personer som är aktuella för tjänsterna. Anmälan sker till This is a mailto link. Sista dag för anmälan är den 22 januari.

Har du frågor som rör Extratjänst så kontakta arbetsförmedlingen i din kommun.

Mer om projektet Idrott och Arbetsmarknad kan du läsa här.