Hem / Egna nyheter / Publiktak på åtta personer införs – beslut från Länsstyrelsen under måndagen

Publiktak på åtta personer införs – beslut från Länsstyrelsen under måndagen

Länsstyrelsen Västernorrland beslutade idag, måndag, att införa nytt publiktak. Det innebär att offentliga tillställningar i form av idrottsevenemang inte får samla fler än åtta deltagare.

Beslutet togs i samverkan med regeringen, andra länsstyrelser samt smittskyddsläkaren i Västernorrland. Syftet med beslutet är att motverka smittspridningen av covid-19.

Det innebär bland att annat att offentliga tillställningar som idrottsevenemang inte får samla fler än åtta deltagare.

Länsstyrelsen har också beslutat om ett undantag för sammankomster som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20. Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om.

– Jag understryker det statsminister Stefan Löfven sade i samband med att regeringen fattade beslut på nationell nivå: beslutet att begränsa sammankomster till åtta är en mycket, mycket tydlig signal till varje enskild människa i vårt land och i Västernorrland om vad som gäller framöver, säger landshövding Berit Högman i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Västernorrland.

Beslutet träder i kraft från och med 24 november och gäller tills vidare. Det kommer dock, i nära dialog med smittskyddsläkaren, att omprövas kontinuerligt. Utgångspunkten är att den föreslagna begränsningen inte ska gälla längre än fyra veckor.

Beslut om publiktak tillsammans med skärpta allmänna råd för att undvika smittspridning gäller nu i Västernorrland:

  • Träffa bara människor som du bor med
  • Res inte
  • Besök inte allmänna platser och inomhusmiljöer annat än nödvändigt
  • Gå inte på evenemang eller aktiviteter
  • Stanna hemma om du är det minsta sjuk

– Detta är den nya normen för hela samhället, för hela Sverige i en tid framöver. Alla måste ta sitt ansvar. Om vi agerar tillsammans nu kan vi bromsa smittspridningen och snabbare komma ut ur krisen, säger Berit Högman.

Läs frågor och svar hos Länsstyrelsen.