Hem / Egna nyheter / Premiär för ny utbildning – rörelseförståelse

Premiär för ny utbildning – rörelseförståelse

Nu har vi premiär för en ny utbildning för barn- och ungdomsledare. Utbildningen i rörelseförståelse ger en ny dimension till de vanliga idrottsspecifika träningarna. Kvällsutbildningen körs i Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik och Sundsvall.

Rörelseförståelse, eller physical literacy, har snabbt blivit ett begrepp som många pratar om, både i Sverige och internationellt. Många menar att rörelseförståelse är nyckeln till att motverka fysisk och psykisk ohälsa, och tankarna kring rörelseförståelse kan även förbättra verksamheten i idrottsföreningen.

– Det känns jättebra att vi nu ska köra utbildningar i detta för föreningsledare. Det är inte alltid man som idrottstränare tänker på alla dimensioner i övningarna man kör. Den här utbildningen ger en möjlighet att reflektera över olika övningar och vilka fysiska faktorer eller sociala och psykiska dimensioner som påverkas. Vad utmanar vi våra aktiva i förutom när det kommer till det idrottsliga, säger Magnus Forsberg, som är den tagit fram utbildningen för RF-SISU Västernorrland.

Magnus fortsätter:

– Jag har själv varit tränare i 27 år men jag har inte alltid tänkt på till exempel publikeffekten. Tänk brännboll, då är det hela innelaget och utelaget som tittar på den som ska slå. Den personen missar sina tre slag och får gå och ställa sig sist vid första konan. Hur roligt tror du det är för den personen att spela brännboll nästa gång? Till och med brännboll går att twista till så att man undviker att det blir så och så att man ökar aktivitetstiden per deltagare.

Kvällsutbildningarna på 2,5 timmar genomförs på fyra orter, med start i Kramfors redan den 12 oktober. Utbildningen är subventionerad för idrottsföreningar i Västernorrland och kostar då 500 kronor per deltagare. Ordinarie pris är 1000 kronor per person.

– Vill du lära dig mer om hur du får dina aktiva att känna att de vill, kan och vågar utveckla sina fysiska, psykiska och sociala förmågor så bör du ta chansen att gå utbildningen, säger Magnus Forsberg.

Läs mer om/Anmäl dig till utbildningarna här:

Kramfors 12 okt

Härnösand 19 okt

Örnsköldsvik 8 nov

Sundsvall 15 nov