Hem / Egna nyheter / PORTRÄTTET: Kristina Girhagen först ut i vår nya porträttserie

PORTRÄTTET: Kristina Girhagen först ut i vår nya porträttserie

Hon gick från att vara statligt anställd ingenjör till att bli entreprenör inom besöksnäringen och att äga en ridskola. Möt Kristina Girhagen, med passion för hästar och som brinner för att ungdomar ska påverka framtidens idrott.

Kikki slår sig ned i soffan inne i receptionen till konferensgården Björklunden. Gården ligger precis vid infarten till Sollefteå och är Kristinas sedan ett antal år tillbaka. Den här gången ska det dock inte handla om hennes verksamhet, utan istället ska vi prata om vem hon är och vilken roll hon har i RF-SISU Västernorrlands styrelse. Kristina Girhagen är först ut i vår nya artikelserie om RF-SISU Västernorrlands förtroendevalda. Enligt henne är utbildning, ungdomar och hästar en vinnande kombination.

Skräckblandad förtjusning första gången

Kristina berättar om hur hon med skräckblandad förtjusning tog några tveksamma steg in i stallet för första gången när hon var åtta år. Hon gillade det hon såg, så väl där blev hon kvar. Hästar är numera både hennes yrke och en av hennes största hobbyer.

– Kärleken till hästen är stark. Jag har haft egen häst sedan jag var 14 år, säger hon.

Nu har den hästtokiga tjejen vuxit upp och fyllt 48 och valdes in i RF-SISU Västernorrlands styrelse för snart ett år sedan. Det var hennes egen förening, Sollefteå Sportryttarförening, som nominerade henne. Hon är glad och tacksam för förtroendet.

– Ett rikt idrottsliv är en stor attraktion för en bygd eller ort. Jag vill att vi ska ha mer fokus på idrott i Västernorrland. Att ha en dialog med politikerna är otroligt viktigt, säger Kristina.

Ridsporten är en ledarskola

Just ridsporten i Västernorrland utmärker sig för att de jobbar mycket med folkbildning och att de låter ungdomar vara med och både bestämma och påverka. För Kristina Girhagen är det väldigt viktigt. Hon ser ridsporten som en stor ledarskola.

Kikki1-webb.jpg

– I Ridsportförbundet har vi till och med i våra stadgar att ungdomar ska ingå i styrelser. Jag brinner verkligen för att få ungdomar att vara med och påverka framtidens idrott. Vi har ju framtidens ledare hos oss. De kommer att återfinnas inom både myndigheter och näringsliv samt bli politiker i framtiden. Och just inom hästsporten så kräver både hästen och kamraterna ett ledarskap, annars fungerar det inte. Ledarskap och tydlighet är viktiga kunskaper som de kan ta med sig ut i arbetslivet sedan, säger hon.

Själv är Kristina Girhagen utbildad ingenjör och jobbade fram till 2009 åt Krisberedskapsmyndigheten med att bygga, etablera och utvärdera ledningsplatser samt göra analyser inom kommunikationssäkerhet. När KBM avvecklades i Sollefteå valde hon att sadla om helt och byta till besöksnäringen. För snart tio år sedan tog hon in ridskolan i sin verksamhet också.

"Kunskap är inte tung att bära"

Kristina Girhagen har suttit i Ridsportförbundets styrelse under fyra år och varit ordförande i Mittsvenska Ridsportförbundet i många år, fram till 2015. Nu är hon – förutom engagemanget i RF-SISU Västernorrland – engagerad i Sollefteå Sportryttarförenings ungdomssektion. Eftersom utbildning är något hon uppskattar stort så passar det henne väldigt bra.

– Kunskap är inte tung att bära men kan leda till många bra saker. Kunskap ger insikter, säger hon.

Just i coronatider är idrottens roll än viktigare.

– Det är jätteviktigt att jobba med idrotten som en samhällsfråga, i synnerhet nu under coronapandemin. Idrotten ger kvaliteter som inte finns någon annanstans. Jag vurmar för att ha stolta och schyssta idrottsledare som rekryteras från våra egna led, säger hon och fortsätter:

– Idrotten är glesbygdens utvecklingspotential. Vi behöver ha idrottsanläggningar på fler platser, vi behöver förändra stora evenemang till att bli tillgängliga för fler och vi behöver förändra tävlingsformerna inom idrotten. Så det finns att göra, säger hon.

Rityta 1.png

Om Kristina Girhagen

Kallas för: Kikki

Ålder: 48

Bor: I Sollefteå

Familj: Sambo och två idrottande barn

Uppdrag: Ledamot i RF-SISU Västernorrlands styrelse sedan 2020. Har tidigare suttit i SISU Idrottsutbildarnas styrelse

Gör till vardags: Driver Björklunden som är en kurs- och konferensgård i Sollefteå samt ägare av och ridskolechef för Sollefteå Sportryttarförenings ridskoleanläggning

Övrigt: Har två hundar, en irländsk terrier från Frankrike och en kanintax från Ryssland