Hem / Egna nyheter / PORTRÄTTET: Hans Rosengren – "mannen utan idrott"

PORTRÄTTET: Hans Rosengren – "mannen utan idrott"

Egentligen var det en slump att han började engagera sig i ortens idrottsförening. Nu, åtta år senare, är han fortfarande ordförande men även ledamot i RF-SISU Västernorrland. Möt Hans Rosengren från Ramvik – ”mannen utan idrott”.

Hans möter upp på Sambiblioteket i Härnösand, där han för dagen slagit sig ned för att jobba samtidigt som ett av hans sex barn är på lovaktiviteter. Vi passar på att prata lite om hans roll som ledamot och vice ordförande i RF-SISU Västernorrlands styrelse. Det är dags för honom att bli presenterad i vår artikelserie om distriktets förtroendevalda.

– Jag har suttit tre år i styrelsen. Jag tror att det är bra att vi har lite olika bakgrund och att jag är med där mer utifrån min erfarenhet från föreningsorganisation än min bakgrund inom idrotten, säger Rosengren.

46-åringen skrattar lite när han beskriver sig själv som ”mannen utan idrott” och förklarar att han har en passion för just årsmöten.

– Jag älskar årsmöten, det är det roligaste som finns! Jag försöker vara medlem i föreningar runt om i bygden och har också som ambition att gå på deras årsmöten. Jag tycker att det är intressant, säger han och ler.

Oväntad passion

Den kanske något oväntade passionen förde honom till Ramviks IF:s årsmöte och när de fick ett avhopp från en ordförande så gick frågan till Hans trots att han inte hade en bakgrund inom idrotten själv. Däremot hade han många års erfarenhet av föreningslivet i stort, främst med utgångspunkt i landsbygdsutveckling. Det var 2013 och sedan dess sitter han kvar. Nu väntar dessutom ett hundraårsfirande i föreningen.

– Vi hade precis fått vårt sjätte barn och jag hade inte tänkt engagera mig när jag gick på det där årsmötet. Men det har blivit en resa med föreningen sedan dess. Förutom handboll och fotboll har vi också en ungdomsgård, sommaraktiviteter och en satsning på idrott för äldre, berättar han.

Hans konstaterar att han har ett stort intresse för samhällsfrågor, politik och ekonomi.

– Jag vill förstå saker, hur de hänger ihop. Och så är jag en processnörd som gillar struktur och ordning.

En dold pulsåder

När han kom in i RF-SISU Västernorrlands styrelse öppnade sig en ny värld. Han beskriver RF-SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna) och dess struktur som en dold pulsåder som går genom hela Sverige, fylld med engagemang, folkhälsa, pengar och demokrati.

– Det är så mycket som flödar. Och vi fick mycket hjälp från SISU Idrottsutbildarna (Numera RF-SISU Västernorrland) i början av min tid i Ramviks IF. Vi hade inte lyckats med vår utvecklingsresa om det inte vore för SISU.

Första året i distriktsstyrelsen handlade det mycket om att sätta sig in i de delar inom idrottsrörelsen som han inte mött i sin roll som föreningsordförande i en flersektionsförening.

– Och det sista året har vi jobbat mycket med våra roller. För en sådan som mig som inte har det naturliga kontaktnätet inom idrotten är det viktigt att ha en tydlig roll. Det blir lite trevande från början.

Hans_Rosengren_porträtt3.jpg

Erfarenhet från föreningslivet

Tack vare ordföranderollen i en förening som Ramvik har han dock med sig gott av erfarenheter, inte minst vad de brottas med så här i coronatider. Han säger också att det här året har tvingat såväl företagen som idrottsföreningarna att bli mer digitala. Före coronapandemin arbetade Hans ett par-tre dagar varannan vecka från Stockholm i sitt jobb som verksamhetsutvecklare på Folksam. Nu kan han utan problem ta flera av de mötena digitalt i stället. Det kan även appliceras på det ideella engagemanget inom idrotten.

– Det har på ett sätt blivit enklare att engagera sig, fler möjligheter för folk att vara med. Man behöver inte åka iväg för att vara med på möte på kvällen, det blir enklare med barnpassning och så vidare. Jag tror nog att vi har ett nytt normalläge efter detta, där vi landar någonstans mittemellan vad gäller fysiska och digitala möten.

Han fortsätter;

– Men jag tror också att det är bra att träffas och ha lite småsurr i periferin.

Vad tycker du är viktigast att fokusera på för er del den kommande tiden?

– Barn- och ungdomsverksamheten är jätteviktig och en stor utmaning, särskilt nu efter pandemin. Jag vet verkligen hur våra ledare har kämpat för att hålla igång verksamheten. Vi har tappat väldigt få som tur är. Jag vet också hur det är i en landsbygdsförening där alla barn behövs. Vi kan ha två-tre årskullar i samma grupp för att till exempel få ihop ett lag.

– För vår del i distriktsstyrelsen gäller det att skapa dialoger med SDF:en (Specialidrottsdistriktsförbunden) och hitta en balans där.

Profilen_3.jpg

Namn: Hans Rosengren

Ålder: 46

Bor: I Ramvik

Familj: Fru och sex barn

Uppdrag: Ledamot i RF-SISU Västernorrlands styrelse sedan 2018. 

Gör till vardags: Arbetar som verksamhetsutvecklare på Folksam i Kramfors.

Övrigt: Ordförande i Ramviks IF. Också väldigt intresserad av elbilar och lyssnar mycket på ekonomipoddar.

Läs fler porträtt här:

Nr 1: Kristina Girhagen

Nr 2: Susanne Öberg