Hem / Egna nyheter / Pengaregn över ungdomsidrotten - föreningar delar på 1,5 miljoner

Pengaregn över ungdomsidrotten - föreningar delar på 1,5 miljoner

Ungdomsidrotten i Västernorrlands län får 1 484 852 kronor via årets utbetalningar från ungdomsinitiativet Gräsroten. Totalt får 316 föreningar i länet dela på pengarna tack vare sina 44 177 supportrar.

Det står klart när vårens extrainsatta förskottsutbetalning räknas ihop med den ordinarie utbetalning som genomförs den 11 november. Modo HK är föreningen som får mest, 156 647 kronor, följt av GIF Sundsvall som får 57 085 kronor. Sporterna som får mest i länet är fotboll med 518 990 kronor och ishockey som får 351 732 kronor.

För åttonde året i rad delar Svenska Spel via initiativet Gräsroten ut mångmiljonbelopp till ungdomsidrotten i Sverige. I år är det dock första gången som pengarna delas ut vid två tillfällen. Till följd av coronapandemins utbrott betaldes närmare 627 000 kronor ut till Västernorrlands län redan i april och när höstens ordinarie utbetalning nu genomförs betalas resterande årsbelopp om ytterligare 857 076 kronor ut. Som vanligt är det Svenska Spels kunder som själva fördelar pengarna genom att välja en till tre favoritföreningar.

Här är hela listan på föreningar

– Det har varit ett och fortsätter alltjämt att vara ett utmanande år för alla, och den svenska idrottsrörelsen utgör inget undantag, säger Patrik Hofbauer, VD på Svenska Spel. Därför ser vi extra mycket fram emot årets utbetalning av Gräsroten där vi, med vårens förskottsutbetalning inräknad, delar ut totalt 45 miljoner kronor till ungdomsidrotten. Pengarna hoppas vi bidrar till att idrottsföreningar i såväl Västernorrlands län som i resten av landet kan fortsätta med sitt viktiga arbete att få fler barn och ungdomar i rörelse.

 

Efter fotboll och ishockey är det skidor som får mest pengar, 81 086 kronor. På fjärde plats kommer innebandy med 51 240 kronor, följt av golf på 31 885 kronor. Både herrlandslagets tränare i fotboll, Janne Andersson, och herrlandslagets tränare i ishockey, Johan Garpenlöv, gläds över att deras respektive sporter får så pass mycket pengar i länet.

– Genom Svenska Spels Gräsroten får Västernorrlands fotbollsföreningar ett välkommet tillskott i klubbkassan. Just i de här tiderna behöver föreningarna allt stöd de kan få, säger förbundskapten Janne Andersson.

Fler får möjlighet att röra på sig

– För många innebär ishockeyn gemenskap, glädje och att komma i rörelse. Därför betyder Svenska Spels Gräsroten så mycket för många hockeyföreningar i Västernorrlands län, då den möjliggör för fler barn och ungdomar att snöra på sig skridskorna och bli en del av ett lag, säger Johan Garpenlöv, förbundskapten för herrlandslaget i ishockey.

Enligt en undersökning* bland föreningarna i landet så används pengarna från Gräsroten främst till träningsmaterial, ledarskapsutbildningar, daglig verksamhet och knattesatsningar. Av de föreningar som mottog förskottsutbetalningen i april svarar 87 procent att den hjälpte föreningen när pandemin var som svårast under våren.

– Idrottssverige har haft ett tufft år och därför är Svenska Spels ungdomsinitiativ Gräsroten viktigare än någonsin. Tillskottet till föreningarna betyder mycket och kommer att bidra till att ungdomsidrotten i Västernorrlands län kan fortsätta växa och välkomna fler tjejer och killar till ett liv i rörelse, säger Stefan Bergh, Riksidrottsförbundets generalsekreterare.