Hem / Egna nyheter / Nytt besked från Fohm: Barn får delta i match och tävling – Vi inväntar mer information

Nytt besked från Fohm: Barn får delta i match och tävling – Vi inväntar mer information

Folkhälsomyndigheten möjliggör för barn och unga att delta i enstaka match eller tävling ute från och med idag. Läget i Västernorrland är fortfarande mycket ansträngt och vi söker därför smittskyddet i länet för att få mer information.

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ändringar i de allmänna råden som möjliggör för barn och unga födda 2002 eller senare att delta i enstaka match eller tävling utomhus. Beslutet gäller från och med idag den 28 april. Beskedet kom under eftermiddagen.

I Västernorrland gäller sedan den 12 april regionala allmänna råd och vi söker smittskyddsenheten för att bringa klarhet i om Folkhälsomyndighetens nya justeringar kommer att gälla även i länet. Texten uppdateras vid ny information.

– Det är många inom idrotten som varit oroliga över barn- och ungdomsgruppen och jag känner stor glädje över detta beslut. Vi har haft bra och givande diskussioner med Folkhälsomyndigheten och det är bra att man lyssnat till den samlade idrottsrörelsen. Jag är tacksam över de goda samtal jag haft med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Folkhälsomyndighetens definition av "enstaka match eller tävling" är följande:

  • För lagidrotter maximalt en match eller en endagstävling per lag och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.
  • För individuella idrotter maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande.

Folkhälsomyndigheten betonar vikten av att fortsätta minska resandet och antalet sociala kontakter, därför bör matcher och tävlingar i första hand genomföras lokalt. Mer info i Folkhälsomyndighetens nyhet.

– Vi har under hela pandemin påpekat hur viktig idrotten är för fysisk aktivitet, gemenskap och för att må bra och även om läget i samhället är allvarligt så är det viktigt att barn och unga får komma till sin träning men också få möjlighet till tävling som vi vet är en viktig motivationsfaktor. Självklart ska rekommendationer för träning/tävling och idrott följas, säger Björn Eriksson.

– Idrotten har tagit stort ansvar under hela pandemin. Vi har fått träna på att bedriva smittsäker verksamhet och jag är genuint glad för alla barn och unga som nu förhoppningsvis återfår hoppet under denna svåra tid, säger Björn Eriksson.

Mer info om Folkhälsomyndighetens ändrade allmänna råd