Hem / Egna nyheter / Nätverk för unga ledare framgångsrikt i Essviks AIF

Nätverk för unga ledare framgångsrikt i Essviks AIF

Hur får man unga att vilja engagera sig som ledare i sin förening? Det vet Essviks AIF hur man gör. Genom egna satsningen Unga Ledare har de ett tiotal unga igång som både hjälper varandra, utvecklar föreningen och sig själva.

Det vanligaste är att föräldrar blir ungdomstränare samtidigt som idrotten tappar aktiva ungdomar redan i unga år. Det vill Essviks AIF ändra på. Genom en satsning på nätverket Unga Ledare har föreningen ett tiotal unga mellan 14 och 22 år som både får stöd, utbildning och möjlighet att jobba med både sin och föreningens utveckling.

Ungdomar blir ledare i stället för att sluta

Fotbollsföreningen Essviks AIF satsar på sina unga ledare. Just den här augustikvällen har några av dem precis avslutat träningen med de allra yngsta i föreningen. Det är ett 30-tal aktiva barn mellan sex och sju år som är med på föreningens fotbollsskola och gör sin första säsong av förhoppningsvis många fotbollsår framöver. Anton Westin, Dennis Apak, Sebastian Berg och Mion Neuman går efter intervjun vidare till sin egen träning på en annan plan med P06 - pojkar födda 2006.

De unga ledarna är både är aktiva själva fortfarande men det finns också flera exempel på ungdomar som varit aktiva men slutat på grund av skador och liknande. Genom Unga Ledare-nätverket är det lättare för föreningen att fånga upp spelare som slutar.

Pontus korsbandsskada visade vägen

En av de andra unga ledarna är Pontus Näs som är 22 år och nu engagerad som tränare i just P06. Han fångades upp som ledare när han åkte på en korsbandsskada som sextonåring. Han började som ledare i fotbollslek och gick vidare inom föreningen efter det.

- När jag blev skadad la jag av men ville ändå inte släppa fotbollen. Efter ett tag behövde de någon som kunde hjälpa till ibland i P06. Sedan blev det mer och mer, nu är jag en av de tre tränarna. I början kändes det pirrigt eftersom jag inte kände någon av dem men jag kom in i en miljö som var välkomnande, berättar Pontus Näs.

Samarbetar mellan lagen

Han tycker också att det är skönt att ha nätverket med de andra unga ledarna. De har också börjat samarbeta mellan lagen, vilket är mycket enklare om man känner varandra. Två som är nya på ledarsidan och som Pontus lärt känna genom nätverket är Max Mårdstam och Ted Åkerlund. De gör sin första säsong som tränare för U17 och spelar till vardags i A-laget.

Tack vare unga ledare kan P06-spelare testa spela i U17 ibland och dessutom kan vi hoppa in för varann som ledare när det behövs, berättar Näs.

Började som kul grej

Hilda Lahtinen och Jenny Sjöbom är båda 21 år. De började också med fotbollsskolan, men ”mest som en kul grej”. Nu, några år senare, tränar de varsitt ungdomslag i föreningen och har förutom utbildningen Spela lek och lär gått både fotbollens instegsutbildning Tränarutbildning C och medverkat i Feemale Football Coach. Jenny är också med i Medelpads Fotbollsförbunds tävlingskommitté och så sent som i fjol fick de båda utmärkelsen Årets Unga ledare av Medelpads FF. Samma vecka som intervjun görs ska de dessutom sitta med och lyssna på sitt första styrelsemöte.

VI vill se hur det är, inte bara vara med på utvalda delar, säger Jenny Sjöbom.

Mia Modin har jobbat många år i föreningens styrelse och är den som varit loket för Unga Ledare. Hon välkomnar deras engagemang och är stolt över gänget.

Man märker ju hur de vuxit under de här åren och de vågar ta plats. På lång sikt vill vi definitivt få in ungdomar i styrelsen också.

Unga ledarna stöttas från vuxna

De unga ledarna är mycket uppskattade i föreningen och de får också mycket trygghet och stöd från föreningens vuxna.  Konceptet är enkelt, möte cirka en gång i månaden och gör aktiviteter som de själva vill göra. Det ska inte vara för jobbigt. De har jobbat med föreningslära och deltagit i föreläsningar via RF-SISU Västernorrland. Det gör också egna evenemang i föreningen. Till exempel genomförde de en föreningskväll under 2019 där de slog ihop föreningens alla lag från fotbollsskola till A-lag och gjorde en turnering. Dessutom hade de aktiviteter som speedshooting, fotbollstennis och prickskytte. Ungdomarna höll i såväl planering och genomförande som utvärdering. Feedbacken var översvallande positiv efteråt.

Det var verkligen roligt att läsa feebacken efteråt, säger Jenny Sjöbom.

Koncept som alla kan ta efter

Konceptet med Unga ledare är inte så vanligt bland Medelpads idrottsföreningar. Essviksungdomarna rekommenderar det verkligen och intygar att det är väl värt att satsa på.

Det absolut viktigaste är att vi lär känna varandra, säger Jenny.

Förhoppningsvis är konceptet Unga Ledare något som kan sprida sig.

Vi hoppas att det här gänget också kan vara med och skapa ett nätverk som är större, så att det kan hjälpa igång andra föreningar också, säger Gunnar Wallberg som är idrottskonsulent på RF-SISU Västernorrland och en av de som jobbat mycket med föreningens ungdomssatsning under åren.

Vill ni komma igång med en egen satsning på unga ledare?

Vill ni också få igång en satsning på unga ledare? Kontakta vår idrottskonsulent Gunnar Wallberg eller er egen konsulent så får ni veta mer!