Hem / Egna nyheter / Lyckad Idrottens dag - många barn testade nya idrotter

Lyckad Idrottens dag - många barn testade nya idrotter

Under fredagen genomfördes en unik Idrottens dag i samarbete med över 220 skolor över hela Sverige. Idrottens dag ska inspirera till rörelse och uppmärksamma varje barns rätt till idrott och ett hälsosamt liv. Nio skolor i Ånge och Kramfors deltog.

Målet var att få barnen i rörelse i minst 120 minuter – och låta dem testa olika idrotter tillsammans med lokala föreningar. Förhoppningen är att ett intresse väcks och att steget till föreningslivet ska bli kortare.

Fredagen var intensiv med massor av möjligheter för barnen att testa nya sporter. Magnus Forsberg, ansvarig för Idrottens dag i Västernorrland, är nöjd med utfallet av dagen.

- Vi har fått väldigt fin respons, både från skolorna och föreningar som varit nöjda, säger Forsberg som också var på plats på Björkbackaskolan i Ånge och bjöd på lite extra festligheter.

Rörelsesatsning i båda kommunerna

Magnus Forsberg är till vardags idrottskonsulent i Västernorrland och bland annat ansvarig för rörelsesatsningen. Forsberg jobbar sedan tidigare med det projektet tillsammans med skolor i Kramfors och Ånge där barn generellt har lägre deltagande i idrottsföreningar.Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

Lena Bjelkström är rektor på Björkbackaskolan och är glad över arrangemanget.

- Får man prova på skolan så är det lättare att fortsätta med det på fritiden. Det är gynnsamt för alla.

Kina Wiklund-Andersson är kurator på skolan och fyller i:

- Helt fantastiskt! Barnen var så förväntansfulla när de kom på morgonen. Det är också så viktigt att få vara med i föreningslivet, säger hon.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomfördes tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.