Hem / Egna nyheter / Kostnadsfri föreläsning om jämställdhet

Kostnadsfri föreläsning om jämställdhet: ”Det här är inte en show – det är att göra skillnad”

Jämställdhet är en fråga för alla föreningar och aktivt arbete med jämställdhet leder till framgångar på flera plan. Rutinerade Charlotte Axelsson föreläser i Sundsvall och Örnsköldsvik den 17-18 februari.

Idrottsrörelsen har som mål att ha en jämställd idrott år 2025. Män och kvinnor har samma makt att forma idrotten och ens deltagande i idrottsrörelsen och möjligheterna ska vara lika för alla oavsett kön. Det låter enkelt – men vägen dit är lång.

 Jämställdhet - en kvalitetsfråga

Charlotte Axelsson har jobbat med jämställdhetsfrågan i centrum i många år och de senaste 15 åren har hon föreläst i ämnet. Hon konstaterar att om man är engagerad inom idrotten så har man sagt ja till att jobba mot målet. Det gör många föreningar. Men det går sakta.

- Jag tycker att det finns en skillnad nu jämfört med tidigare. Det är mycket tydligare retorik kring jämställdhet; man vet att det är en ledarskapsfråga och det är en fråga som finns på dagordningen. Men tittar vi på siffrorna inom idrotten så tar de myrsteg. Min övertygelse är att det här är en kvalitetsfråga för alla. Vi får både en bättre idrott och bättre arbetsmiljö för både män och kvinnor, pojkar och flickor om vi är jämställda.

Axelsson fortsätter:

- Hade jämställdhet varit enkelt så vore vi jämställda i dag. Det är relativt enkelt att räkna huvuden och jämna ut mellan män och kvinnor, men vi behöver göra mycket mer än så och lära oss mer om kvalitet. Kollar vi på makt, resurser och fördelning så är vi inte där. Vill man göra verklig förändring är det ett helt annat arbete som krävs.

 Jämställdhetsarbete leder till framgång

Förutom att Charlotte Axelsson självklart har mycket att berätta på sin föreläsning så innehåller den även diskussioner. Att jämställdhetsarbete leder till framgång är till exempel något som behöver diskuteras. För vad är framgång för dig och din förening?

- Vi behöver komma överens om vad det är. Vi översätter ofta framgång med att vinna saker, att hoppa högst eller komma först. Men Riksidrottsförbundet har bestämt att framgång är att få så många som möjligt att hålla på så länge som möjligt och då behöver vi tänka på ett helt nytt sätt för att nå dit.

 "Alla kan göra skillnad"

Vad är målet med din föreläsning?

- Ambitionen är att alla som är där ska förstå att de kan spela roll och göra skillnad. Det är lätt att peka på någon annan, men jag vill att man ska landa i vad man själv kan göra. 

Hon skrattar till när hon konstaterar att föreläsningen inte är en show dit man kommer och har lite roligt utan att det handlar om att få verktyg för att starta ett hårt arbete. Hon menar att det kan vara tungt och slitsamt att vara den som är loket i jämställdhetsarbetet och hon rekommenderar att man inte är ensam. Det ger ingenting menar hon.

- Man ska komma ihåg att det är inte spårat om man kör först. Det är jäkligt tufft att behöva tänka på nytt sätt. Jag brinner för att översätta det i ledarskap. De som har beslutanderätt inom idrotten behöver ta mycket större ansvar än vad vi gör idag. Och man kan inte göra det på en person.

Föranmäl dig till Sundsvall eller Örnsköldsvik

Ta chansen att lyssna på Charlotte Axelsson i Sundsvall den 17 februari och i Örnsköldsvik den 18 februari. Även om föreläsningen är kostnadsfri så krävs anmälan. Anmäl dig här.