Hem / Egna nyheter / Idrottens dag 24 september – nio skolor från länet deltar

Idrottens dag 24 september – nio skolor från länet deltar

Fredagen den 24 september är det dags för Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 135 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter. I Västernorrland deltar barn från nio skolor.

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.  

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med projektet Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.  

På plats på Lillänget skola i Sollefteå

I Västernorrland sker idrottens dag på nio skolor. RF-SISU Västernorrland kommer att vara på plats på Lillängets skola i Sollefteå under fredagen med lite extra aktiviteter och festligheter. Där kommer barnen bland annat få testa på discgolf, handboll, orientering, boule och gymnastik.

Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Förhoppningsvis leder glädjen i att röra på sig till att barnen också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid. Det är viktigt att så många barn som möjligt hittar en fysisk aktivitet att hålla på med. Det finns ett tydligt samband mellan hur ofta man rör på sig och hur man mår psykiskt, säger Emilia Aldengård, projektledare för Rörelsesatsningen och idrottens dag i Västernorrland.

Se filmen från Björkbackaskolan 2020

Deltagande skolor i Västernorrland är:

Sollefteå kommun:

Lillängets skola

Timrå kommun:

Böle skola

Ånge kommun:

Fränstaskolan

Björkbackaskolan

Ljungaskolan

Kramfors kommun:

Grämestaskolan

Skarpåkersskolan

Bollstaskolan

Sundsvalls kommun:

Bredsands skola

Gemensamt budskap i hela Europa

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF-SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Idrottens dag är också en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive. 

idrottens-dag_genre.jpg
 

Här kan du läsa mer om Rörelsesatsningen i skolan (länk) 

Här kan du läsa mer om Idrottens dag (länk)