Hem / Egna nyheter / Hemmaplansmodellen: Timrå IK hade premiär för sportlovscamp

Hemmaplansmodellen: Timrå IK hade premiär för sportlovscamp

Timrå IK:s ungdomskommitté jobbar med hockeykonceptet hemmaplansmodellen. Förra veckan var det premiär för en egen kostnadsfri sportlovscamp för föreningens ungdomar.

- Jätteroligt! Förmodligen ett koncept som kommer att leva vidare, säger Jens Lindström om campen där mellan 30 och 50 tjejer och killar var igång dagligen under de tre dagarna.

Utbudet av camper har exploderat i många olika sporter och det kan vara svårt som förälder att veta hur man ska göra och i vilken regi campen är. Det kan också föra med sig ganska stora extrakostnader.

Det är något som Timrå IK valt att försöka möta och det är en del i arbetet med hemmaplansmodellen.

- Camper är väldigt efterfrågat och även om vi också vill belysa vikten av att hålla på med många sporter så vill vi också tillgodose behovet så att man inte ska behöva betala extra och åka iväg på kompletterande camper. Vi har ju kunnandet hemma och vi vill stärka föreningskänslan, säger Jens Lindström.

Hemmaplansmodellen visar vägen för föreningen

Hemmaplansmodellen är initierad av Svenska Ishockeyförbundet -  en vägvisare för tränare, föreningar och föräldrar med målet att skapa ett livslångt intresse för hockey, personlig utveckling och prestationer i världsklass. Du kan läsa mer om den här.
I Timrå IK har arbetet med hemmaplansmodellen pågått sedan våren 2019. Ungdomskommittén har haft en mängd möten med ledare, lagledare och föräldrar i samverkan med RF-SISU Västernorrland.

- Även om det är ishockey specifikt som vi jobbar med så handlar det om att utbilda människor som spelar hockey istället för att utbilda ishockeyspelare. Jobbar vi med människorna så spelar det ingen roll vilken sport de håller på med, för då trivs de, säger Jens Lindström.

Våga släpp in föräldrarna

I arbetet är målet att försöka behålla så många ungdomar som möjligt så länge som möjligt. Det är viktigt att alla ska känna sig sedda och att det ur en ekonomisk aspekt också ska vara så rättvist som möjligt. Jens Lindström belyser också vikten av att arbeta med föräldrarna och våga släppa in dem i sin verksamhet.

- Det finns så mycket kunskap och energi där ute. Vi vill skapa en delaktighet för föreningsarbete, det är inget kundleverantörsförhållande man ska ha, menar han och fortsätter:
- Vi är jätteglada för att hemmaplansmodellen finns. Vi vill applicera det i vår förening med hjälp av information och utbildning för att få delaktigheten från föräldrarna.

Lindström säger att de uppskattar arbetet med ett styrdokument från Svenska hockeyförbundet.

- Det har funnits material tidigare men det har känts föråldrat. Nu kliver ishockeyn in med hela kroppen och det känns verkligen bra.

En del av arbetet som Timrå IK gjort är:

  • Föreläsning för föräldrar och fördjupat arbete med Johan Fallby, idrottspsykolog
  • Processarbete med lagledare och tränare  
  • Förbättrad organisation kring Tre Kronors hockeyskola som har lett till ökat antal barn
  • Månadsmöten med ledare indelat i olika åldersspann. Senaste mötet handlade om barnkonventionen
  • Utvecklat föreningens CSR-projekt Teamsters, där de bland annat samverkar med Tallnäs hopp där de bjudit in till öppen hall. Samarbeten med återkommande besök på skolor med fokus på hållbarhet och kamratskap (läs mer på timraik.se/teamsters)
  • Byggt skottramp, chans till egen träning – för att bygga föreningskänsla med spontanaktivitet för olika åldrar
  • Samverkan med föreningar i distriktet kring utbildning, tränarkunskap och spelarutbyten

Är din förening intresserad av att höra mer om hemmaplansmodellen? Kontakta vår idrottskonsulent Ingela Asplund.

Bilden: Under sportlovet arrangerades en egen Camp under ledning av Patrik ”Sputte” Nyqvist och spelare från U 16, J18, J20.