Hem / Egna nyheter / Gemenskapen har högsta prio för Härnösands Brottarklubb

Gemenskapen har högsta prio för Härnösands Brottarklubb

Härnösands Brottarklubb var en av de idrottsföreningar som vi fick möjlighet att följa i en rikstäckande satsning för att fånga svensk idrott på bild under en dag. ”Vi Tillsammans” är föreningens viktigaste mantra.

Det är lördag förmiddag en solig höstdag och ett gäng nytränade ungdomar småspringer ned för spiraltrappan i lokalen ett stenkast från Härnösands tågstation. I huset huserar Härnösands Brottarklubb sedan fyra år tillbaka och det är dags för nästa pass att börja. Det är en gemensam träningsdag på schemat och på grund av coronapandemin slussas ett gäng ungdomar ut och ett annat in. Däremellan görs mattan ren ordentligt.

- Lokalen har varit stängd från mars till augusti då vi har kunnat träna utomhus istället. Men nu när det börjar bli kallare så har vi gått in mer, berättar klubbens ordförande Per Mellberg.

Föreningsstärkande värdegrundsarbete

Föreningen är ung, den bildades så sent som 2012 då det blev omstruktureringar i den tidigare föreningen där brottningen återfanns. Ganska tidigt genomfördes ett föreningsstärkande värdegrundsarbete där de landade i sitt mantra ”Vi Tillsammans”.

- Brottning är en individuell idrott, så gemenskapen är otroligt viktig, säger Mellberg.

Han utvecklar resonemanget:

- När du tävlar i brottning är du otroligt utlämnad och då är tryggheten både före och efter en match väldigt viktig. Den behöver du oavsett om du vinner eller förlorar.

För den unga föreningen genomsyras hela verksamheten därför av ett fokus på gemenskapen. De har till exempel aktivt försökt att undvika att sälja grejer för att få in pengar till verksamheten, i stället är det arbetsinsatser som alla vuxna behöver bidra med då det också är stärkande för vi-känslan och gemenskapen. De arrangerar också många olika aktiviteter utanför brottningsmattan som löpning i skogen, fjällvandring, bad eller andra typer av roliga saker.

Många olika grupper

I den ljusa lokalen som de själva gjort i ordning tränar ett 60-tal aktiva under veckans sex av sju dagar. Ett femtontal ledare driver verksamheten, varav fyra är huvudtränare.

Den här lördagen är det både unga killar och tjejer i tioårsåldern som förbereder sig för sitt gemensamma träningspass och energinivån är hög. De flesta av klubbens aktiva är mellan 6 och 18 år. Vanligtvis – då det inte är corona – tränar de också i blandade grupper med både barn och vuxna, har föräldragrupper och olika motionspass som tex Wresfit, där brottningen används som en fysisk grundträning för alla oavsett ålder, kön eller om man vill tävla.

- Vi har ganska lätt att rekrytera unga som vill träna. Däremot är vår största utmaning att få in nya ledare, då majoriteten av våra ledare varit med länge. Det är lite generationsväxling bland tränarna just nu, säger Per Mellberg.

Fotograferas till bildprojekt

Det är full fart på brottarmattan bakom Mellberg och Bildbyråns sportfotograf Erik Mårtensson från Örnsköldsvik hänger på när de olika övningarna och lekarna genomförs. Bild efter bild fångar barnens träningsglädje. Efter dagens sista träningspass drar det gänget iväg för gemensam lunch på ett hamburgerställe i stan.

Den här dagen fotograferas ett 40-tal föreningar i hela landet av ett 20-tal fotografer i syfte att visa upp många sidor av idrottsrörelsen en helt vanlig dag. Härnösands Brottarklubb representerar brottningen och är en av två föreningar i Västernorrland som ingår i projektet som bland annat kommer att utmynna i en stor fotoutställning under våren 2021. Bakom satsningen står Riksidrottsförbundet, Folkspel och Bildbyrån.

- Så otroligt roligt att vi fick vara med i detta, säger Per Mellberg.

Fler bilder hittar du på www.endagidrott.se