Hem / Egna nyheter / Fyra västernorrlänningar får idrottens högsta utmärkelse

Fyra västernorrlänningar får idrottens högsta utmärkelse

Förtjänsttecknet delas ut av Riksidrottsförbundet till 100 personer i idrottsrörelsen vartannat år. I år är fyra av mottagarna från Västernorrland: Ulla Hägglund, Stig Lindblad, Claes Nyman och Ronny Valter.

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelsen som delas ut inom svensk idrott. Förtjänsttecknet delas ut av Riksidrottsförbundet till 100 personer i idrottsrörelsen vartannat år. Inför årets utdelning var det fler nomineringar än någonsin.

Bland de 100 mottagarna hittar vi fyra från Västernorrland: Ulla Hägglund,Trehörningsjö, Stig Lindblad, Moliden, Claes Nyman, Sundsvall och Ronny Valter, Härnösand.  

Vanligtvis delas RF:s förtjänsttecken ut under högtidliga former i samband med Riksidrottsmötet (RIM) som genomfördes den gångna helgen. Av flera skäl kunde själva utdelningen av förtjänsttecknen inte ske under RIM-helgen detta år. Mottagarna kommer istället att få sitt förtjänsttecken via de specialidrottsförbund och distriktsidrottsförbund som föreslagit mottagarna. Riksidrottsförbundets förhoppning är att – om situationen tillåter – under 2022 kunna anordna någon form av mottagning för förtjänstteckenmottagarna.

Förtjänstteckenmottagare Västernorrland 2021

Ulla Hägglund, Trehörningsjö IF

Ulla Hägglund, 65, har varit aktiv i föreningen Trehörningsjö i närmare 40 år. Hon började som aktiv och i dag är hon ordförande. På 80-talet var hon tränare för föreningens herrlag som en av få kvinnliga tränare för herrlag i landet. Men redan som 14-åring började hon med utveckling av föreningen.

– Jag och några kompisar for till Åsele marknad och såg där att de spelade fotboll. Vi åkte hem, samlade ett helt gäng och tog mod till oss när vi gick till föreningen: Vi ska spela fotboll och ni ska fixa en tränare åt oss. Vi hade förberett oss på att få motstånd men de tyckte att det var jättekul, berättar Ulla.

Ulla Hägglund har dessutom varit engagerad i Ångermanlands FF sedan 2004, där hon är ordförande i utvecklingskommittén. Men det var Svenska Fotbollförbundet som nu nominerade henne till priset.

– Det är hedrande, säger hon.

Stig Lindblad, Molidens IK

83-årige Stig Lindblad från Moliden har en lång ideell karriär bakom sig. Han har mestadels varit aktiv i och engagerad i orientering och skidor och har ägnat många av sina snart 60 år som medlem i Molidens IK till ideellt arbete. Bland annat var han med och byggde det första elljusspåret i föreningen. Redan 1969 blev han engagerad i föreningen och var aktiv i olika roller, däribland ordförande, fram till 2018 då han avslutade i parksektionen.

Lindblad har också varit engagerad i Ångermanlands orienteringsförbund från 1980 och fram till början av 2000-talet då han var ordförande under några år. Han berättar att han blev mycket överraskad och glad över att ha tilldelats utmärkelsen RF:s förtjänsttecken.

– En av drivkrafterna för mig har varit att få positiv feedback från människor runtomkring och känna att man gör bra saker för andra. Utan den feedbacken hade jag inte fortsatt, säger Stig Lindblad och fortsätter:

– Kanske har man varit en liten, liten kugge i idrottslivet. Det känns behjärtansvärt och jag blir stolt, säger han.

Claes Nyman, Sund IF

En knäskada i början av 70-talet blev starten på Claes Nymans ideella engagemang i fotbollsföreningen Sund IF. När lagledarposten blev ledig 1974 tog Nyman på sig rollen och där har han blivit kvar.

– Det är så roligt att pyssla med det som är runtomkring ett lag, så jag har hållit på sedan dess. Är man med yngre människor så blir man som dem, man får höra mycket och får vara med, säger han och lyfter gemenskapen som en viktig del i idrottsengagemanget.

– Sen får man se hur länge jag håller på. Jag har aldrig tänkt på det, det har bara varit så roligt. Men när jag inte kommer upp för den lilla slänten vid Malands IP är det kanske dags att lämna över, säger han som nu hunnit fylla 72 år.

Sedan cirka tolv år tillbaka är Claes Nyman också engagerad i Medelpads Fotbollsförbunds styrelse, där han dessförinnan jobbade aktivt i disciplinkommittén.

Ronny Valter, IF Rycket, Härnösand

1984 blev Ronny Valter från Helgumsbro ordförande för den nybildade parasportföreningen IF Rycket. Ronny verkade på den posten fram till 2020, alltså i hela 36 år!

Några år efter att han klivit på ordförandeposten så tog Valter klivet in i styrelsen för Parasport Västernorrland där han var aktiv fram till 1994. Ronny Valter, som nu är 72 år, var också ledamot i Svenska Parasportförbundet mellan 1999 och 2007.

Läs mer

Lista med de 100 mottagarna som erhåller 2021 års förtjänsttecken

Läs mer om Riksidrottsförbundets förtjänsttecken

Riksidrottsförbundets förtjänsttecken kan tilldelas personer som;

  • i egenskap av föreningsledare i styrelse, kommitté, utskott eller liknande utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 30 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande i RF-SISU distrikt eller SDF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 25 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande inom RF, SISU-riks, SOK eller SF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 20 år
  • i egenskap av ledare/funktionär representerat Sverige internationellt under minst 15 år
  • utfört ett framgångsrikt ledarskap i internationell styrelse (dock ej nordisk)
  • genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen eller utländsk person som gjort svensk idrott stora tjänster eller samarbetat med Sverige på idrottens område.