Hem / Egna nyheter / EXTRA: Skärpta råd för länet – fortsatt stopp för tävling för barn och unga – gruppträning begränsas för vuxna

EXTRA: Skärpta råd för länet – fortsatt stopp för tävling för barn och unga – gruppträning begränsas för vuxna

Från och med i morgon fredag införs skärpta regionala restriktioner i länet. Gruppträning inomhus för personer 20 år begränsas och det är fortsatt stopp för tävling och match även för barn och unga.

Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att barn och unga födda 2002 och senare skulle få börja tävla eller spela enstaka matcher igen. Men sett till smittläget väljer man att avvakta med ett sådant beslut i Västernorrland.

I stället kommer nu Region Västernorrland och Länsstyrelsen med utvidgade regionala rekommendationer (gäller 30 april–23 maj) då smittspridningen av covid-19 är fortsatt mycket hög i Västernorrland. Dessutom med tillägget att fortsätta avråda från matcher och tävling fram till den 21 maj oavsett vilken idrott det gäller.

– Fysisk aktivitet är viktigt och bra för alla, inte minst barn. Att träna är därför tillåtet men jag ser det som nödvändigt att ta bort riskerna som uppstår när barn från olika grupper eller lag samlas. Smittspridning sker också bland unga så det är viktigt att avstå från att spela match och tävla en tid till, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Läs mer i Region Västernorrlands pressmeddelande 

En av de nya restriktionerna som idrotten berörs av är att träning i grupp (tre personer eller fler) inte bör ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Med andra ord bör alla som är 20 år och uppåt undvika gruppträning inomhus.

De skärpta regionala rekommendationerna införs fredag 30 april och gäller till och med 23 maj. Tillägget med rekommendationen av fortsatt stopp för barn och ungas tävlande gäller fram till den 21 maj.

– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar, säger Hans Boman.

De regionala rekommendationer som nu införs är:

► Allmänheten uppmanas att begränsa sociala kontakter och inte träffa andra än dem man bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.

► Den som arbetar i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.

► Träning i grupp (tre personer eller fler) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Sedan tidigare gäller även dessa regionala rekommendationer i Västernorrland. Även de förlängs nu till 23 maj:

► Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.

► Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste resor göras så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Den som får symtom ska kunna ta sig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare. 

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.