Hem / Egna nyheter / Elitidrottaren från Ljungaverk om åldersanpassad träning: "Borde vara en rättighet för varje unge"

Elitidrottaren från Ljungaverk om åldersanpassad träning: "Borde vara en rättighet för varje unge""

Hon är världstvåan i styrkelyft som blev skolkuratorn som använder fysisk aktivitet för att få eleverna att öppna sig. För 43-åriga Jenny Sellén Lindkvist är kunskapen om åldersanpassad fysisk träning viktig i allt hon gör.

Jenny Sellén Lindkvist är dessutom fortfarande på elitnivå – i historisk fäktning – något som hon sadlade om till ovanligt sent.

Det klassiska ”många strängar på sin lyra” stämmer väl in på Jenny Sellén Lindkvist. Bara att få till en stund för intervju är ett pussel, på dagarna jobbar hon som skolkurator och undervisar i idrott och hälsa samt hälsopedagogik på Bobergsgymnasiet i Ånge. Kvällarna och helgerna ägnar hon ofta åt träning och ideellt arbete i föreningen Ljungamarkens HEMA (Historical European Martial Arts), som bedriver träning i historisk fäktning.

Jenny har alltid varit fysiskt aktiv.

- Jag har tränat styrketräning i hela mitt liv, det började med att jag jobbade på jordbruk. Vi var ute hur mycket som helst och lekte, fick en rörelserikedom och jag lärde känna min kropp väldigt väl. Jag jobbade i ladugården minst varannan helg med att bära, skyffla, springa och kånka. Det var som funktionell styrketräning. 

Hon berättar:

- Sen har jag har hållit på med många sporter sedan barnsben… fotboll, ridning, skidåkning, karate, boxning… Och när jag träffade mitt livs kärlek när jag var 15 började jag träna styrketräning kontinuerligt.

Jenny Sellén Lindkvist (i svart) är nykorad svensk mästarinna i HEMA-klassen damer långsvärd efter att ha vunnit SM-finalen mot regerande mästarinnan Britt Sjöqvist från Örebro. Foto: Malin Inga

Framgångsrikt att variera sporterna

Forskning visar att det är en framgångsfaktor att hålla på med flera olika sporter när man är ung och även i Jennys fall verkar det ha varit lyckosamt. Hon blev världstvåa i klassisk styrkelyft 2012 och var på elitnivå fram till 2014. Efter det har hon sadlat om till historisk fäktning - HEMA - där hon nu också tillhör eliten och vann SM-guld så sent som i oktober 2019.

- Känner du din kropp och vet du vad du klarar så stärks självförtroendet och självkänslan, det var därför jag vågade börja med fäktning som 40-åring.

Ett av marklyften - detta på 185 kg - under World cup i Stockholm 2012, där Jenny Sellén Lindkvist representerade Sverige i klass damer +84 kg. Hon blev korad världstvåa. Foto: Eva Sellén

Hon har dessutom tagit till sig mycket av utbildningen ÅFT – Åldersanpassad Fysisk Träning för barn och ungdom. I det ingår bland annat att vara medveten om att det finns fönster i barns och ungdomars utveckling där det är mer gynnsamt att träna specifika förmågor. Den fysiska träningen är skadeförebyggande, stärker skelettet och ger barnen större rörelserikedom och bra teknik. Allt detta har de nytta av livet ut.

Många myter kring styrketräning

- Jag har gått tre gånger och skulle gärna gå kursen igen. Anpassad träning för barn och ungdomar har gett mig mycket, både i mitt ideella uppdrag och i min tjänst. Jag använder fysisk träning som metod för att nå fram till eleverna och främja deras fysiska och psykiska hälsa. 

Vad har utbildningen gett dig?

- Jag har fått bra inblick i nåt som varit så delvis omdiskuterat och finns så många myter kring. Jag har så många år kämpat för att slå ihjäl myterna om att det är farligt med styrketräning för barn. Med rätt ledarskap och metoder, när i tid ska man göra vissa saker för att ge mest effekt, då är det inte farligt. Det är istället nåt som varje unge borde ha rätt att få.

Viktigt med utbildade ungdomsledare

Nu när Jenny engagerar sig inom historisk fäktning jobbar hon bland annat med att skapa förbättrade förutsättningar för barn- och ungdomsverksamheten. Det var ett uppdrag hon även hade inom styrkelyft. Hennes engagemang är brinnande och passionerat.

- Det borde vara de som är mest utbildade som tränar våra barn men ofta är det tvärtom. Vi redan frälsta behöver ha lite tålamod, det är en förändring som sker till det positiva nu och det är stor skillnad jämfört med tio år sedan.

Jenny fortsätter:

- Dessutom har barnkonventionen blivit lag. Där står bland annat att barnet har rätt till fritid och lek anpassad till barnets ålder samt att de ska få lämpliga råd under tiden de utvecklar sina förmågor. Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom har ett viktigt barnperspektiv. Utbildningsinsatsen kommer ge effekt, säger Jenny Sellén Lindkvist.

Utbildningar i ÅFT på gång

Vill du också lära dig mer om ÅTF - Åldersanpassad Fysisk Träning?

Utbildningar sker i:
Sundsvall 23 februari
Kramfors 15 mars
Örnsköldsvik 22 mars

Läs mer här om ÅFT