Hem / Egna nyheter / Efterlängtat besked - restriktionerna tas bort 9 februari

Efterlängtat besked - restriktionerna tas bort 9 februari

Dagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten att nuvarande restriktioner och många rekommendationer tas bort från och med 9 februari är en efterlängtad nyhet för idrottsrörelsen.

– Ett välkommet besked till idrottsrörelsen. Vi har sedan mars 2020 gjort vårt för att minska smittspridningen. Nu kan vi äntligen komma tillbaka med full kraft, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Idrottsrörelsen har drabbats hårt under pandemin med inställda träningar och tävlingar. Men snart kommer idrotten, och övriga samhället, att kunna öppnas fullt ut igen. Från och med den 9 februari kommer nuvarande restriktioner med anledning av coronaviruset att tas bort. Det innebär att inga begränsningar längre kommer finnas för idrottsevenemang vad gäller max antal i publik, krav på vaccinationsbevis och avstånd med mera.

Från den 9 februari kommer endast ett fåtal rekommendationer att fortsätta gälla:

  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna personer som inte har vaccinerat sig att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. De ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder.

– Vi har kommit till ljuset i en mycket mörk tunnel. Mycket har raserats i tunnelns mörker som vi nu behöver bygga upp igen. Vi kommer att komma tillbaka och bli ännu starkare än vi var innan. Men det kommer tas lång tid och kräva fortsatt stöd från regering, regioner och kommuner under flera år, säger Björn Eriksson.

Folkhälsomyndighetens information om avveckling av restriktioner