Hem / Egna nyheter / Checkar ut efter tolv år som ordförande

Checkar ut efter tolv år som ordförande

Efter tolv år som ordförande för RF-SISU Västernorrland har han nu tackat för sig.
"Det har varit fantastiskt att få vara med och påverka sådant som man tycker är viktigt", säger Ulf Näslund om sitt förtroendeuppdrag.

Det allra första engagemanget var i Timrå Cykelklubb, då han blev ordförande 1984. 2004 blev han invald i det som då hette Västernorrlands Idrottsförbund och sedan 2008 har han alltså suttit som ordförande för distriktet. De senaste åren har Västernorrlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna haft gemensam styrelse och från och med nu, 2020, är de båda organisationerna en och samma helt och hållet. Ulf Näslund har varit med om en förändringsresa med organisationerna som gått från att vara helt fristående till att vara en och samma samt att även distrikten ute i landet samverkar mycket mer än tidigare.

- Den största skillnaden är att det är mycket tydligare nu vad idrotten jobbar mot, i och med strategi 2025. Det var en remissrunda som pågick i flera år innan det sjösattes. Det har förändrat styrelsearbetet mycket.

Barns rättigheter har stärkts

Ulf tycker att det finns en mycket större medvetenhet inom idrotten nu jämfört med förr om åren och att man tagit flera stora kliv framåt med att jobba med till exempel jämlikhetsfrågor och barns rättigheter i och med att barnkonventionen också blivit lag.

- Medvetenheten om hur man bedriver idrott är mycket tydligare idag och vad som är rätt och fel. Det finns också problem med till exempel kroppshets och liknande som kommer fram nu, det var inte så säkert att det gjorde det förr.

Fortfarande finns det mycket att uträtta, vilket han nu med varm hand lämnar över till nya ordföranden Susanne Öberg och den nya styrelsen.

- Det finns stora kompetensbrister inom idrottsrörelsen så där finns det mycket att göra.

Flera ideella engagemang fortsätter

Trots att Ulf Näslund har haft många förtroendeuppdrag under åren är han själv ingen ”gammal idrottare”.

- Jag har faktiskt aldrig tävlat i idrott själv. Jag springer på möten, det är vad jag brukar säga att jag gör, skrattar han.

Men för Näslund som nyligen fyllde 70 fortsätter det ideella engagemanget på flera fronter trots att han lämnar ordförandeposten inom RF-SISU Västernorrland. Dels inom cykelförbundet där han varit verksam under många år.

- Jag är kvar inom cykel på flera sätt, dels som antidopingsansvarig som jag varit sedan 1995 och dels i disciplinnämnden där jag är ledamot. Jag har också uppdrag året ut med de praktiska dopingstesterna som jag genomför åt internationella cykelförbundet men de resor jag hade inplanerade för det under våren blev ju inställda nu på grund av Corona.

Uppskattat kontakten med människor

Dessutom har han ett finger med i spelet hos Dragkampförbundet där han har börjat engagera sig på utbildningssidan.

Näslund har även ett ansvar för en hemsida i en pensionärsförening.

Han tillägger:

- Jag har ju varit IT-konsult hela livet så det är inte så konstigt.

Han är glad och nöjd över åren som förtroendevald inom idrottsrörelsen.

- Det roligaste har varit kontakten med alla människor, både inom och utanför idrottsrörelsen. Jag har fått träffa många duktiga och engagerade ledare inom idrottsrörelsen, men även lokala politiker, våra riksdagsmän och många andra. Och det har jag uppskattat, säger han.