Hem / Egna nyheter / Fler testar nya sporter tack vare Fritidsbanken

Fler testar nya sporter tack vare Fritidsbanken

Nu blir det enklare att testa på nya idrotter i Sundsvall. Hos Fritidsbanken har alla Sundsvallsbor möjlighet att låna sport- och friluftsutrustning gratis i upp till två veckor. En ny studie visar att det dessutom leder till att fler rör på sig.

Förra helgen invigdes nyöppnade Fritidsbanken i Sundsvall. Fram till årsskiftet var namnet Sportoteket, men numera ingår utlåningsverksamheten i den nationella organisationen Fritidsbanken. 

Tidigare kunde Sundsvallsbor som var under 25 år låna utrustning gratis men åldersgränsen är numera borttagen och det är möjligt för alla kommuninvånare att låna sport- och friluftsutrustning gratis i upp till 14 dagar.

Studie visar på nyttan med Fritidsbanken

En alldeles färsk studie av RISE visar att över hälften av de som lånat utrustning på något av de 95 Fritidsbankerna i de 85 kommuner där de återfinns och som deltagit i undersökningen säger att de rör sig mer tack vare Fritidsbanken. 41 procent uppger att de provat nya sporter tack vare att de kunnat låna utrustningen.

Nu har alltså sundsvallsborna också en fin möjlighet att blir mer aktiva. All utrustning som lånas ut har skänkts av kommuninvånarna och bland annat har skidstjärnan Charlotte Kalla bidragit till organisationen genom att skänka sin gamla pjäxor.

Verksamhetsansvarige Per Jutterström invigde nyligen Västernorrlands första Fritidsbank och med var även Henric Byström från Fritidsbankens huvudkontor i Karlstad.

Utlåningen sker i en lokal på Sallyhillsvägen 9B i Sundsvall.