Hem / Egna nyheter / 100 år av demokrati – firande på torget i Örnsköldsvik

100 år av demokrati – firande på torget i Örnsköldsvik

Under förra veckan var det extra fokus på demokratin i länet och i lördags var vi på plats vid demokratistugan i Örnsköldsvik för att visa upp vår verksamhet och prata om demokratins betydelse för idrottsrörelsen.

I år firas 100 år av demokrati runt om i landet. Under förra veckan var det demokrativecka i Västernorrland. Bland annat kom den mobila demokratistugan på besök till Örnsköldsvik, ett rundresande kunskapscenter med syfte att fira, spegla och öka kunskapen om vår demokrati. RF-SISU Västernorrland var på plats på torget och samtalade på scenen tillsammans med två idrottsföreningar som jobbar särskilt mycket med ungdomars inflytande och delaktighet. Dessutom visade vi upp hur man kan jobba med värdegrundsarbete tillsammans ett fotbollslag från BK Örnen. Vi fick möjlighet att möta såväl föreningsrepresentanter som EU-ministern Hans Dahlgren och landshövdingen Berit Högman.

– Det var väldigt intressanta och givande samtal, säger Elisabeth Byström, distriktsidrottschef på RF-SISU Västernorrland.

Samtal_ridklubben.jpg

Samtal på scenen mellan RF-SiSU Västernorrlands idrottskonsulent Johan Strömqvist och Alvina Hardegård, Tindra Johansson och Johanna Westberg från ÖoRK.

Efter att EU-ministern Hans Dahlgren deltagit i ett samtal på scenen tillsammans med unga politiskt aktiva kom han förbi RF-SISU Västernorrlands tält där han bland annat mötte två ideellt engagerade tjejer från ridklubben Örnsköldsviksortens Ryttarklubb, Alvina Hardegård, 16, och Tindra Johansson, 17. De är båda engagerade i föreningens ungdomssektion och var på plats tillsammans med Johanna Westberg från ÖoRK.

Har du något råd att ge till dem när det handlar om demokrati?

– Säg vad ni tycker, ta plats utan att fundera så mycket på att man ska säga sin åsikt på rätt sätt. Alla har rätt att säga vad man tycker så det är det viktigaste rådet jag kan ge, sa Hans Dahlgren.

Även cykelföreningen CK Örnen var på plats med ordföranden Tomas Karlson och 21-åriga Adrian Johansson som även han är engagerad i styrelsen. De berättade om sin resa med att utveckla sin verksamhet med hjälp av ungdomar och uppskattade också mötet med ridklubben.

– Jag blev väldigt inspirerad av att lyssna på ridklubben och hur de jobbar. Vi har ingen ungdomssektion till exempel så det går alltid att utveckla vidare, säger Tomas Karlson.

CK_Örnen_Thomas_Adrian.jpg

Tomas Karlson och Adrian Johansson från CK Örnen samtalade på scenen om ungdomsdelaktighet.

Dagen avslutades med ett tvåtimmarspass med lärgruppsarbete tillsammans med ett flicklag från BK Örnen. Arbetet handlade om värdegrunden och hur de vill vara mot varandra både på och vid sidan om planen. Efter många kloka funderingar och diskussioner samlades reflektionerna in och ska landa i ett antal tänkvärda formuleringar som sedan ska användas i praktiken.

Fler bilder från dagen: 

Demokratidagen_landshövding_dc.jpg

Landshövdingen Berit Högman och RF-SISU Västernorrlands distriktsidrottschef Elisabeth Byström.

Lärgrupp_BKÖrnen.jpg

Värdegrundsarbete i BK Örnens flicklag tillsammans med idrottskonsulenten Jonas Lindgren.

demokratidagen_Sune_Elisabeth.jpg

Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsenheten på Örnsköldsviks kommun samtalade med Elisabeth Byström.

CK_Örnen_Thomas.jpg

CK Örnens ordförande Tomas Karlson i samtal med EU-ministern Hans Dahlgren.