Hem / Utbildning/Folkbildning / Material och samtalsunderlag

Material och samtalsunderlag

Här samlar vi inspiration för vad en lärgrupp kan handla om och de samtalsunderlag som olika grupper i en förening kan använda sig av. Materialet är sorterat utifrån olika ämnen/teman. Du ser även en notering om vilken grupp underlaget lämpar sig bäst för. 

Föreningsutveckling och engagemang

Taktiksnack – en liten men viktig bok för dig som sitter i ledningen för en förening. Den innehåller tips och kunskap om hur ni kan jobba för att skapa engagemang för er förening i ett modernt samhälle. Den behandlar frågor som varför det behövs en tydlig verksamhetsidé, hur engagemang och delaktighet ökar och vilka smarta rutiner som kan spara tid och huvdudvärk för styrelsen. Förutom boken finns också samtalsundelag att använda i en lärgrupp. 

Jämställdhet, inkludering och schyssta attityder

Snacka om det – samtalsunderlag för att skapa en schysst kultur fri från machokultur och sunkig jargong. Genomförs i lärgruppsform. Riktar sig mot barn- och unga 7 år och äldre.

Locker Room Talk - samtalsserie för att skapa en idrott fri från kränkningar, machokultur, sexism, rasism och homofobi. Genomförs i lärgruppsform tillsammans med våra utbildare. Riktar sig mot killar 10-14 år.

Allt vi inte pratar om – samtalsunderlag för att motverka machokultur, sexism och trakasserier inom fritids- och idrottssektorn, framtaget av Make Equal. Frågorna riktar sig till alla som identifierar sig som killar och män, men fungerar även med viss omformulering att köra frågorna i könsblandade grupper eller bara för tjejer eller icke-binära 

Krishantering

Krisplan och krishantering – samtalsunderlag som underlättar för ledningen i en förening att ta fram en krisplan som skapar trygghet när/om krisen kommer. 

Trygga idrottsmiljöer

Barnens spelregler – en liten bok, skriven för både barn och vuxna, med sju regler om barns rättigheter inom idrotten. Förutom själva boken finns olika samtalsunderlag att använda för och med barn och unga eller för ledare och ledning i en förening. Barnens spelregler är Riksidrottsförbundet och Bris initiativ för en trygg och utvecklande barn- och ungdomsidrott. 

Trygga idrottsmiljöer – ett stödmaterial som hjälper föreningar att skapa trygga idrottsmiljöer fria från våld, trakasserier, sexuella övergrepp och mobbing. Materialet är i första hand utformat för ledning och ledare i en förening.

Stopp! Min kropp! på fritiden Ett material från Rädda Barnen som vänder sig till barn mellan 7 och 12 år. Materialet kan hjälpa dig som ledare inom idrott eller annan fritidsverksamhet att tala med barnen om frågor som känslor, privata områden och samtycke.