Antidopinghunden Molly på besök i ett gym

Antidoping

Sidan uppdaterades: 9 december 2022

Fusk i form av doping skadar idrottens själ och trovärdighet och hotar samtidigt användarnas liv och hälsa. RF-SISU Västerbotten stödjer specialdistriksförbund och föreningar med utbildning, information och rådgivning kring antidoping, samt utbildar antidopinginformatörer.

Vi vill ge alla idrottsutövare en självklar rätt att delta och tävla i en dopingfri idrott och jobbar med att skapa nätverk mellan gym och myndigheter för att uppnå dopingfria träningsmiljöer.

Alla bär eget ansvar

Alla som är medlemmar i en idrottsförening omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och antidopingreglemente. Varje enskild idrottare är själv ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns samlade på Antidoping Sveriges hemsida.

Jobba förebyggande

Har du funderat på om det finns risk för att någon i din idrottsförening skulle kunna dopa sig? Skulle det kunna ske av misstag? Hur skulle ni göra då? Har ni någon antidopingpolicy att ta hjälp av? Om inte, kan det vara en bra idé att vaccinera din förening mot doping. Läs mer om hur du vaccinerar din förening.

Lär dig mer om doping och kosttillskott

Via Svensk Antidopings hemsida finns bra underlag och digitala utbildningar för dig som vill lära dig mer om doping och kosttillskott. Här hittar du också WADA:s lista över vilka preparat som är tillåtna och inte, och får information om hur du gör om du måste söka dispens. Läs mer på Antidoping Sverige.

Antidoping Sverige – en fristående organisation

Antidoping Sverige är en från idrotten fristående nationell antidopingorganisation (NADO), vilket är ett krav i den nya världsantidopingkoden som trädde i kraft 1 januari 2021.

Sidan publicerades: 29 september 2022

Läs mer

Läs mer om antidoping på Antidoping Sveriges hemsida