Ta ställning och gå med i Umeå prideparad

Lördag den 1 oktober går Umeå prideparad återigen av stapeln i demonstration för HBTQI+-personers rättigheter.

Sidan uppdaterades: 30 november 2022

Den 1 oktober arrangeras Umeå prideparad. William Grenholm, sakkunnig inom inkludering på RF-SISU Västerbotten vill peppa idrottsföreningar, lag, träningsgrupper, ledare och föräldrar att gå med i paraden.

– Pride handlar om glädje, gemenskap och att manifestera en inkluderande och öppen idrottsrörelse, berättar William.

Idrotten är den största mötesplatsen i Västerbotten där utövare, ledare, idrottsföräldrar, domare, funktionärer och vänner möts i stort sett varje dag. På så sätt har idrotten potential att vara en fantastisk arena för inkludering.

– Det stämmer, säger William. Idrotten har en enorm potential att vara en förändringskraft i samhället. Samtidigt behöver vi ständigt utvecklas och bli bättre.

Machokultur, femininitetsideal eller oro över att inte bli respektfullt bemött är exempel på omständigheter som kan försvåra för HBTQI+-personer att delta i föreningsidrott. På frågan om vad idrotten kan göra för att vara än mer inkluderande svarar William:

– Till att börja med kan föreningen, laget eller träningsgruppen gå med i prideparaden. Det är ett betydelsefullt statement att visa vilka värden idrottsrörelsen står för. Sen tycker jag att bildning och utbildning är viktigt. På RF-SISU erbjuder vi till exempel stöd till idrottsföreningar som vill adressera frågan. Ta kontakt med oss helt enkelt så hjälper vi er.

Vid intresse hos ditt lag eller din förening att delta i prideparaden finns möjligheten att låna pride-flaggor av RF-SISU Västerbotten. Först till kvarn. Kontakta susanne.sjostrom@rfsisu.se för mer information.

Umeå prideparad arrangeras lördag 1 oktober. Samling kl 12.00 i Döbelns park.

Vill du läsa mer om idrott och hbtqi+?

Vill du ta del av RF-SISU Västerbottens samtal om idrott och hbtqi+?

Hur skapas en schysst och inkluderande kultur?
Ola Svensson och Linn Lundström från RF-SISU Västerbotten samtalar om hur vi kan arbeta för att skapa en schysst och inkluderande kultur inom idrotten.

Transperson och idrottare – hur är det?
Under dagens lunchsamtal möter vi Sam som pratar om sina erfarenheter om att vara transperson och idrottare. Vi samtalar med Sofia B Karlsson, ansvarig jämställdhet RF, om vilka steg idrotten tagit och vilka steg vi behöver ta framgent för att alla ska känna sig välkommen till idrotten.

Samtal med Umeå Roller Derby
Ett livesänt samtal med Jojjon Hamrén från Umeå Roller Derby om kulturen inom Roller Derby, hur föreningen lyckats nå kvinnor och icke-binära runt 30 år och hur de försöker skapa en inkluderande miljö för HBTQi+-personer.

Sidan publicerades: 30 november 2022