Hem / Egna nyheter / Sveriges största alpinrodelklubb engagerar i Skellefteå

Sveriges största alpinrodelklubb engagerar i Skellefteå

Intresset för rodel växer i Skellefteå. Just nu finns där Sveriges största alpinrodelklubb, Skellefteå Rodelsällskap, med cirka 85 medlemmar. Vad är det då som gör att klubben och sporten lockar?

– Skellefteå rodel finns till för alla som vill, ung eller gammal, jättebra på att åka kälke eller sjukt dålig på det. Det viktiga att alla som tycker att det är roligt får och kan delta, säger Enar Nordvik, ordförande i föreningen och själv aktiv.

En faktor som underlättar är att idrottsarenan går att hitta i varje slalombacke.

– Ja, vi åker alltså på rodelkälkar på snö och i slalombackar med portar. På så sätt behöver vi inte bygga någon dyr bana utan det finns en backe i (nästan) varje kommun. Varje onsdag och söndag tränar vi i Vitbergsbacken, förklarar Enar.

Luna Wiklund, som tävlar i klassen flickor 16 och är en del av föreningens ungdomssektion, säger att anledningen till att det blivit så populärt med rodel är den sköna stämningen när alla tränar tillsammans, och såklart spänningen när det går fort. 

– Det är både enkelt och svårt samtidigt, säger hon.

Tänker nytt och testar outforskad (bar)mark

För två helger sedan testade föreningen ny mark, nämligen barmark, och arrangerade landets första tävling på hjul på en gata i Skellefteå. 

– En sån här tävling har inte gjorts tidigare, någonstans i landet, så det passade bra att testa den i coronatider med få deltagare och ytterst lite publik. Framöver siktar vi på att det kan bli ett större engagemang med fler klubbar, säger Enar.

Eftersom tyngden på deltagarna spelar roll när de kör på hjul gick tävlingen inte ut på att åka snabbast, ut på att åka två åk på så lika tid som möjligt.

– Det är en rolig tävlingsform där alla kan vara med och där tiden mäts mot en själv. Det går också lite långsammare än på snö, så det passar bra att tävla i differens.

På asfalt kommer rodlarna "bara" upp i drygt 50 kilometer i timmen, och på snö går de cirka 70 kilometer i timmen.

Kanske är det just det – den öppna och inkluderande inställningen, spänningen i sporten, möjligheten att delta på sina egna villkor och den familjära stämningen där människor träffas över generationsgränserna som är framgångsfaktorn för rodel i Skellefteå. 

Hur gick det då för Enar själv i tävlingen? Ja, hade det inte varit för att han touchat två koner hade han varit på pallen, om vi får tro honom själv.