Hem / Egna nyheter / Smittspridning av coronaviruset – Vad kan/bör föreningen göra?

Corona och idrotten – Vad gäller just nu?

Från 12 januari gäller krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 åskådare. Därtill avråds idrottsföreningar att arrangera eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Från 12 januari gäller krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar inomhus med fler än 50 åskådare. Vid arrangemang inomhus med fler än 20 åskådare tillåts enbart sittande publik, sällskap på maximalt åtta personer och avstånd på minst en meter mellan sällskapen.

Folkhälsomyndigheten har även lämnat in en hemställan till regeringen om att införa en maxgräns på 500 åskådare inomhus. Regeringen kommer inom kort att besluta i frågan.

Vid en idrottstävling på en tydligt avgränsad arena – som vid tävling inomhus – ska åskådarna räknas som deltagare. Däremot räknas inte utövare och funktionärer.

Vad gäller för läger och cuper?

Folkhälsomyndigheten avråder idrottsföreningar att delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Träningar och tävlingar i seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder. Läs mer om cuper och läger.

Vem bestämmer vad?

Regeringen är det organ som ytterst fattar beslut om vilka åtgärder och restriktioner som krävs för att begränsa smittspridningen i samhället. Folkhälsomyndigheten är experter på området och formulerar på uppdrag av regeringen rekommendationer och råd för olika samhällssektorer. Enskilda regioner har även under pandemin haft möjlighet att i samråd med Folkhälsomyndigheten införa lokala restriktioner för hela eller delar av regionen.

Idrottsrörelsen är inte experter på smittspridning men har, precis som alla andra i samhället, ansvar för att minska smittspridningen. Varje enskild förening ansvar för att fatta nödvändiga beslut för sin verksamhet, utifrån gällande råd och rekommendationer och utifrån de riktlinjer som respektive specialidrottsförbund beslutat om. Då idrottsrörelsen i Sverige består av 72 medlemsförbund med över 200 idrotter som har helt olika förutsättningar, är det svårt att ge detaljerade råd och rekommendationer som gäller för alla. Därför behöver varje förbund och förening, som känner sin verksamhet bäst, formulera passande åtgärder.

Håll dig uppdaterad

I en tid av snabba förändringar och nya rekommendationer är det viktigt att hålla koll på det senaste. På Riksidrottsförbundets hemsida finns mer information som löpande hålls uppdaterad. Här kan du även ta del av de vanligaste frågorna om coronaviruset och idrottsrörelsen. Har du frågor kan du använda Riksidrottsförbundets särskilda kanal This is a mailto link eller vända dig till ditt specialidrottsförbund.

Mer information om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten är regeringens expertmyndighet och har all information om coronaviruset samlad på sin webbplats. Där hittar du senaste uppdateringarna kring riskbedömning och andra åtgärder. Myndigheten har även en nationell informationslinje på telefon om coronaviruset. Ring 113 13 om du har allmänna frågor om till exempel smittspridning av coronaviruset.

1177.se hittar du mer information om hur viruset smittar, vad du bör göra vid symptom och vad som gäller kring provtagning. Här ser du även vad som specifikt gäller för Västerbotten.