Hem / Egna nyheter / Smittskyddsläkaren: Matcher och tävlingar bör endast genomföras om resandet kan ske inom kommunen

Smittskyddsläkaren: Matcher och tävlingar bör endast genomföras om resandet kan ske inom kommunen

Smittspridningen är fortsatt hög i Västerbottens län. Därför förlängs nu de regionala skärpta rekommendationerna. För idrottens del gäller särskilt att ta hänsyn till rekommendationen om resor – något som regionens smittskydd här förtydligar.

28 april uppdaterades de nationella råden från Folkhälsomyndigheten med innebörden att viss tävlingsverksamhet tillåts starta igång igen. De nationella allmänna råden säger att barn och unga födda 2002 och senare får delta i enstaka matcher/tävlingar utomhus, så länge de genomförs lokalt eller med ett begränsat resande.  

Vad är då begränsat resande – smittskyddet förtydligar

Med anledning av det smittläge som råder i Västerbotten, i kombination med förlängningen av de regionala råden, förtydligar regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark hur idrotten bör tolka just begränsat resande

– En förtydligande rekommendation är att man tävlar och spelar mot lag/grupper i sitt närområde och avstår från resor mellan kommunerna då det bedöms att längre resor är svårare att genomföra på ett smittsäkert sätt.

Han poängterar även att rekommendationen naturligtvis kommer att justeras om smittläget ändras.

– Om vi ser att utvecklingen går mot en stabilisering kan rekommendationen komma att ändras så att exempelvis resor inom områdena Södra Lappland, Skellefteåområdet inklusive Norsjö och Umeåområdet inklusive kranskommuner kan vara okej. Och senare i sommar är förhoppningen att vi inte ska behöva ha några rekommendationer alls.

Men, för stunden är smittspridningen fortsatt hög och rekommendationen i Västerbotten är därmed att barn och unga födda 2002 och senare får delta i enstaka matcher/tävlingar utomhus, så länge de genomförs lokalt eller med ett resande som inte sträcker sig utanför kommunen.  

Läs mer om gällande rekommendationer för idrotten i Västerbotten.