× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Egna nyheter / Skellefteå Ridklubb engagerar och involverar unga i föreningens arbete

Skellefteå Ridklubb engagerar och involverar unga i föreningens arbete

Skellefteå Ridklubbs ungdomssektion anordnar aktiviteter, kommer med åsikter och agerar mentorer för de yngre i föreningen. Oavsett ålder, lär de sig av och med varandra – och utvecklas tillsammans.

Att vara med i en idrottsförening handlar om mycket mer än bara idrott. Det är också en plats för lärande och goda samtal som utvecklar både individer och föreningen i stort. Det kallar vi idrottsrörelsens folkbildning – när människor och föreningar möts och växer tillsammans.

– Det bästa med att vara med i en ungdomssektion är att få vänner för livet som också har ett brinnande intresse för hästarna. Ålder spelar ingen roll, vi har roligt tillsammans ändå, säger Evelina Carlsson.

”De unga har en viktig roll i föreningen”

Skellefteå Ridklubb har idag både en ungdoms- och minisektion i föreningen. Genom ungdomssektionens styrelse, som består av 12 tjejer i åldern 15–20 år, får samtliga barn och ungdomar möjlighet att komma med åsikter och idéer för att påverka. Evelina Carlsson, 17, är kassör i ungdomssektionen och menar på att det finns många effekter med att engagera och involvera unga i föreningens arbete.

– De unga har en viktig roll i föreningen och har många kloka idéer. I Skellefteå Ridklubbs styrelse har ungdomsrepresentant en särskild post och deltar på styrelsemöten. En positiv effekt av att ha unga förebilder är att vissa yngre tycker det är lättare att framföra deras åsikter och frågor till de som är i ungefär samma ålder, så ungdomsrepresentanterna kan hjälpa till att göra allas röst hörd, säger Evelina och fortsätter:

– Ungdomarnas samarbete tillsammans med ridskolans personal har även uppmärksammats när vi vann Ridsportens Trygghetspris år 2020, vilket belönades med ett utbildningspaket av Stiftelsen Friends. 

Anordnar aktiviteter tillsammans

En del av ungdomssektionens uppdrag är att ordna aktiviteter för föreningens barn och ungdomar. Tillsammans engagerar de sig och lägger ned mycket tid för att det ska bli så bra som möjligt.

– Några exempel på aktiviteter vi har anordnat är Halloweenkväll, käpphästcup, Pyjamasparty. Aktiviteterna brukar vara mycket uppskattade och ibland är det över 60 barn anmälda, som till exempel till Halloweenkvällen. Ungdomssektionen ansvarar även för prova-på-ridningen som är nästan varje vecka. Ungdomssektionen är mentorer för Minisektionen, som är en sektion med aktiva ledare upp till 15 år. Minisektionen håller aktiviteter för ridskolans yngsta elever. Genom dessa aktiviteter har vi även nått långsiktiga mål, som vi gjorde förra året, när Ungdomsstyrelsen köpte en ponny till ridskolan, berättar Evelina Carlsson.

På vilket sätt har ni fått stöd av RF-SISU Västerbotten kring arbetet?

– Minisektionen startades på nytt i våras efter några års uppehåll. Vi fick hjälp av RF-SISU Västerbotten att starta upp den på ett bra sätt genom att intresserade barn och ungdomar först gick en sektionsutbildning med Anneli (verksamhetschef) från SISU, där hon berättade och förklarade vad man gör på i en sektion och vilka roller som finns. RF-SISU Västerbotten deltog på plats under Ungdomssektionens årsmöte för att förklara så att alla unga förstår vad ett årsmöte innebär. De deltog även under Minisektionens årsmöte när de skulle väljas in, säger Evelina Carlsson.

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om idrottens folkbildning.

För att få veta mer om samverkan kring utbildning och folkbildning, kontakta din idrottskonsulent