Hem / Egna nyheter / Skärpta allmänna råd i Västerbotten – så påverkas idrotten

Skärpta allmänna råd i Västerbotten – så påverkas idrotten

Folkhälsomyndigheten har idag skärpt restriktionerna i Västerbotten. För idrotten gäller nu att avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, med undantag för träning för barn och unga, och för dem som utövar idrott som sitt yrke.

– Vi inom idrottsrörelsen har, precis som privatpersoner och övriga verksamheter i samhället, ansvar för att minska smittspridningen. Det vill vi såklart bidra till och förstår utifrån rådande situation att hårdare restriktioner införs, kommenterar länsidrottschef, Niclas Bromark.

– Vi är dock väldigt glada och tacksamma över att barn och unga fortsatt kan ta del av träningsverksamhet i sin idrottsförening, eftersom vi vet hur viktig idrotten är.

Gäller fram till 8 december

De lokala råden gäller från och med idag, 10 november, till och med 8 december, och påverkar i hög grad på vilka sätt idrott kan utövas och bedrivas i länet den närmsta tiden. Kärnan i restriktionerna är att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med, alternativt ett fåtal utvalda. Det innebär bland annat att avstå från idrottsträningar, matcher och tävlingar, vilket omfattar alla, med undantag för dem som utövar idrott som sitt yrke och träning barn födda 2005 eller senare.

Information till idrotten

– ­Vi har, tillsammans med Länsstyrelsen och Region Västerbotten, bjudit in stora dela av Västerbottens idrottsrörelse till en digital informationsträff imorgon kväll (onsdag 11 novermber). Där kommer vi att ytterligare fördjupa oss i och förtydliga vad de lokala restriktionerna innebär för idrotten.

–  På grund av tekniska begränsningar har vi inte möjlighet att erbjuda alla Västerbottens föreningar en plats imorgon, men kommer att spela in träffen så att den även går att ta del av i efterhand.

Precis som tidigare gäller att varje enskild förening och förbund tar ansvar för och beslut om sin verksamhet, utifrån de råd och rekommendationer som gäller.

Information som rör idrotten och coronarestriktionerna publiceras löpande på Riksidrottsförbundets hemsida och här på vår hemsida.   

Gällande lokala råd i Västerbotten

Följande lokala råd gäller i första hand till och med 8 december, men kan förlängas:

  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Det gäller inte heller aktiva som utövar sin idrott som yrke/främsta sysslesättning.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.