Hem / Egna nyheter / Mellan öronen och under hjälmen – idrottspsykologi och ridsport

Mellan öronen och under hjälmen – idrottspsykologi och ridsport

Nu kan din förening boka en workshop som ger ökad kunskap och insikt i hur vi omedvetet påverkar våra hästar, verktyg för att kommunicera bättre med dem och hjälp att hantera när det inte blir som vi tänkt oss.

Sammantaget ger det en ökad kunskap om hur vi påverkar hästarna, skapar tryggare ryttare, blir bättre på att kommunicera och får mer avspända hästar. Kursledaren Elise Lindman, student på psykologiprogrammet och aktiv inom ridsporten, ger tre föreläsningar – en riktad till yngre ryttare, en till äldre ryttare och en till föräldrar. 

Kursinnehåll

Pass 1: Introduktion och verktyg
Teori cirka 1 timme. Introduktion till idrottspsykologi i relation till ridsport. Reflektions- och diskussionsuppgifter om bland annat svåra situationer i ridning/hästhantering. Information om hur vi påverkar hästarna genom tankar, känslor och handlingar – medveten och omedveten kommunikation. Genomgång av verktyg du kan använda dig av, bland annat situationsanalyser.

Praktik cirka 1,5 timme: Vi arbetar med det vi pratat om i teorin. I slutet av träffen får du som deltagare möjlighet att önska om uppföljningen ska innehålla mer teori eller praktik, till exempel uppsuttet.

Pass 2: Uppföljning
Uppföljningstillfället summerar ihop det som den tidigare träffen innefattade samt ger möjlighet till teoretisk fördjupning eller fler praktiska inslag, efter vad gruppen önskar. 

Grupper
1. Ridsportaktiva 12-15 år, 2,5 timmar/tillfälle. Plats för 8 deltagare.
2. Ridsportaktiva 16 + och vuxna, 2,5 timmar/tillfälle. Plats för 8 deltagare.
3. Föräldrar 1,5 timme, ett tillfälle, teori om att vara förälder till ett barn/ungdom som är aktiv i ridsporten. Plats för 15 deltagare.

För att veta mer om kursen och boka – kontakta din idrottskonsulent.