Hem / Egna nyheter / Inställd idrottsfest sätter stopp för framtidsplaner

Inställd idrottsfest sätter stopp för framtidsplaner

Idrottsfesten Nordic Light Outdoor Sports är ännu ett exempel på idrottsevenemang som tvingats ställa in på grund av corona. För arrangörsföreningen Skellefteå FF innebär det att planerade ungdomssatsningar kan få stå tillbaka.

I vanliga fall samlar Nordic Light Outdoor Sports, NLOS, nära 2000 deltagare och 13 000 åskådare, och omsätter drygt 1,1 miljoner kronor, varav 500 000 kr är vinst som återinvesteras i föreningen för att utveckla verksamheten. Det har coronapandemin i år satt stopp för, vilket står arrangörsföreningen dyrt.

– Vi har haft som tydlig strategi att öka föreningens intäkter via evenemang, just för att ha resurser att satsa på utveckling. Det vi kan återinvestera i verksamheten bäddar för att göra föreningen ännu bättre, säger Mattias Granström, klubbchef i Skellefteå FF.

­– Att vi i år tvingas ställa in i år får stora konsekvenser för hela verksamheten och kommer att innebära att planerade insatser inte blir av. Vi hade till exempel tänkt göra en stor ungdoms- och akademisatsning, fortsätter han.

Sommarens höjdpunkt uteblir och river sår i föreningens ekonomi

NLOS är en idrottsfest som inte bara är mångas höjdpunkt, utan som också lägger grunden för föreningens ekonomi, vilket nu får konsekvenser för hela verksamheten.

– Vi avvaktade in i det sista att fatta ett beslut med förhoppningen att situationen i världen skulle se annorlunda ut, men med gällande restriktioner ser vi inte hur vi skulle kunna genomföra evenemanget på ett säkert sätt. Det smärtar dels att inte kunna erbjuda den fantastiska idrottsfest som NLOS brukar vara, men det gör också ordentliga sår i föreningens ekonomi, säger Granström.   

Uteblivet stöd ses som en katastrof

Eftersom regeringens första stödpaket till idrotten endast omfattade evenemang inom perioden 12 mars till 30 juni har Skellefteå FF inte kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet för NLOS. Något Skellefteå FF hoppas få chans till, om regeringen beslutar om ytterligare ett stödpaket.

– Vi önskar självklart samma chans som alla andra och jag hoppas verkligen att regeringen avsätter ytterligare stöd till idrotten, som då omfattar alla oss som inte kunde ansöka om stöd under våren, säger Granström.

– Skulle vi inte få möjlighet till något extra stöd skulle det vara en katastrof för oss. Verksamheten kommer att bli lidande och stor som liten kommer att drabbas. Och kan vi inte bedriva verksamhet blir den långtgående konsekvensen att fler barn och ungdomar blir stillasittande, poängterar Granström.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Riksidrottsförbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett nytt stödpaket till idrotten och väntar nu på besked.

– Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.