Hem / Egna nyheter / Inställd fotbollsfest krossar sommardrömmar och lämnar hål i ekonomin

Inställd fotbollsfest krossar sommardrömmar och lämnar hål i ekonomin

I juli brukar Umeås fotbollsplaner fyllas av idrottande ungdomar som kämpar om medaljerna i Umeå Fotbollsfestival. Så blir det inte i år – något som krossar sommardrömmar och lämnar svarta hål i ekonomin.

Umeå Fotbollsfestival är ännu ett exempel på hur hårt idrottsrörelsen drabbas av restriktionerna som följer av coronapandemin. Idrottsfesten som normalt samlar tusentals spelare, ledare, domare och åskådare från olika delar av Europa är ett av alla idrottsevenemang som tvingats ställa in, vilket står arrangörsföreningen Mariehems SK och övriga samarbetsföreningar dyrt.

Lämnar stora hål i föreningens ekonomi

Fotbollsfesten samlar i vanliga fall cirka 300 deltagande lag och flera tusen åskådare under fyra dagar i juli. Omsättningen brukar landa på dryga fyra miljoner kronor, varav 1,5 miljoner är vinst som återinvesteras i föreningen och den dagliga verksamheten. Det är en fotbolls- och idrottsfest som inte bara är barn och ungdomars höjdpunkt under sommaren, utan också lägger grunden för en stabil ekonomi för arrangörsföreningen.

– För MSK som huvudarrangör är det ett väldigt hårt bakslag. Vi är en stadsdelsförening med högt fokus på integration och tillgänglighet för alla som bor inom vårt upptagningsområde. Det vill vi vara även i fortsättningen, men vi tvingas nu se över hela organisationen i och med årets stora ekonomiska förlust, säger Simon Fredman, ordförande i MSK.

– Dessutom drabbas alla de föreningar vi samarbetar med kring turneringen, tillägger han.

Sommarens höjdpunkt och föreningens kassako

För många ungdomar är Umeå Fotbollsfestival sommarlovets höjdpunkt. Något de har tränat och planerat för, kanske jobbat ihop pengar till. Ett tillfälle som är lika mycket fest som idrott.

– Det är med enorm sorg och besvikelse som vi tvingades meddela att årets upplaga av Umeå Fotbollsfestival ställs in, säger Fredman.

Men effekterna är inte bara krossade sommardrömmar. Det innebär också ett svart hål i föreningens ekonomi – ett hål som inte kommer att gå att fylla på egen hand.

– Vi drabbas enormt hårt genom att stora delar av de kostnader som det innebär att anordna UFF redan är tagna. I år kan vi inte genomföra cupen och med det försvinner möjligheten att tjäna igen det underskottet samt skapa förutsättningar för ett överskott till oss och våra samarbetsföreningar, säger Fredman.

Hoppas på ytterligare stöd från regeringen

Eftersom regeringens första stödpaket till idrotten endast omfattade evenemang inom perioden 12 mars till 30 juni har MSK inte kunnat söka kompensationsstöd av Riksidrottsförbundet för Umeå Fotbollsfestival.

– Jag tycker såklart att det är bra att alla föreningar som arrangerade större cuper och tävlingar under våren kunde få stöd att hantera alla tappade intäkter och kostnader. Samtidigt vill ju vi få samma chans. Jag hoppas verkligen att regeringen avsätter ytterligare stöd till idrotten, som då omfattar alla oss som drabbas under sommaren, säger Fredman.

– Skulle vi inte få något stöd innebär det ett kraftigt underskott i vår budget vilket får stora konsekvenser för våra medlemmar och i slutändan vår stadsdel, fortsätter han.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Riksidrottsförbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett nytt stödpaket till idrotten och väntar nu på besked.

– Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.