Hem / Egna nyheter / I Hörnefors samarbetar föreningarna för att fler ska testa mer

I Hörnefors samarbetar föreningarna för att fler ska testa mer

I Hörnefors har föreningarna bestämt sig för att jobba tillsammans för att möjliggöra att fler ska få testa och kunna vara aktiv i flera idrotter samtidigt – någonting vi vet gynnar ett välmående och framgångsrikt idrottsliv.

Forskningen är tydlig: Barn som tränar allsidigt, ägnar sig åt flera idrotter och inte specialiserar sig innan puberteten presterar jämnare, har färre skador och fortsätter idrotta längre än de som specialiserat sig tidigt. Men det är inte helt enkelt, varken som förening eller individ, att få till pusslet när träningarna och idrotterna många gånger överlappar varandra.

I Hörnefors har KFUM Umeå Sateliterna, Hörnefors IF och Hörnefors Gymnastikförening bestämt sig för att jobba tätare tillsammans, för att underlätta för barn och ungdomar att hålla på med flera olika idrotter samtidigt. En av initiativtagarna till samarbetet är baskettränaren Jenny Järvholm. Så här säger hon om varför samarbetet startade och vad de hoppas att det ska leda till. 

– När även basketen startade upp i Hörnefors blev det tydligt att vi var tvungna att se över hur idrotterna överlappar varandra, för att ge fler chansen att hålla på med mer. Vi har därför varje år en gemensam diskussion över föreningsgränserna för att så långt det går planera träningarna så att de inte krockar eller konkurrerar med varandra. Det bygger så klart på att vi delar ambitionen att alla ska få hålla på med flera idrotter. Jag har själv fått chansen att utöva många idrotter och ser det verkligen som en skatt i livet, som jag varje dag har nytta av. Det brinner jag för att fler ska få chans att uppleva.

Multitalang – en satsning för de allra yngsta

Ett resultat av samarbetet är en satsning de kallar Multitalang, som riktar sig mot barnen i förskoleklass. Inom ramen för Multitalang erbjuds barnen att under ett år testa på fem olika idrotter fördelat på 20 tillfällen, där föreningarna växelvis har ansvar för träningarna. På hösten är det basket som gäller, under vintern gymnastik, mot våren blir det innebandy och under sommaren fotboll och friidrott. Barnen får låna all utrustning som behövs och de behöver endast vara medlem i en av föreningarna.

– Det är tredje året i rad som vi kör den här satsningen och det har verkligen blivit ett populärt insteg till idrotten i Hörnefors. Vi upplever också att det är många som stannar kvar i en eller flera idrotter efteråt, säger Jenny.

– Vi har också strävat efter att få ungdomar från föreningarna att vara ledare för Multitalang-aktiviteterna, vilket känns som en extra bonus i satsningen, fortsätter hon.

Därför är det bra att hålla på med flera idrotter

Forskningen visar att de som håller på med flera idrotter och tränar allsidigt under uppväxten tillgodoser sig nyttiga erfarenheter som påverkar deras både deras fysiska, psykiska, sociala och kognitiva utveckling. En bred idrottslig bakgrund, med många olika idrotter, ökar den motoriska utvecklingen och den idrottsliga förmågan, minskar skaderisken och ökar chanserna för ett barn att upptäcka en idrott att tycka om och eventuellt även nå framtida framgångar inom. Det vittnar även många framgångsrika elitidrottare om. Idag utsätts allt fler idrottande barn för ensidig träning, stress och psykologisk överbelastning genom olämpliga orealistiska krav och förväntningar, orsakade av omgivning eller av sig själva. Hur kan idrottsrörelsen komma till rätta med det? Kanske kan fler samarbeten mellan idrotter och över föreningsgränser, likt det i Hörnefors, lägga grunden för en gemensam syn som på ett lekfullt sätt främjar barn och ungas rörelseglädje och ger dem möjlighet att hålla på med mer.