IdrottOnline hemsida försvinner – här hittar du stöd för att byta

Från 2023 kommer IdrottOnline hemsida inte längre kunna erbjudas till föreningar och förbund. De som idag använder hemsidesfunktionen i IdrottOnline måste ha bytt leverantör senast 31 december 2022. Här hittar du stöd för att byta hemsida.

Sidan uppdaterades: 28 november 2022

RF har i många år erbjudit föreningar och förbund kostnadsfria hemsidor i IdrottOnline, med Episerver som publiceringssystem. På grund av ökade kostnader för den lösningen kommer RF från och med den 1 januari 2023 att byta hemsidesleverantör, vilket innebär att det inte längre finns möjlighet att erbjuda kostnadsfria hemsidor till föreningar och förbund.

Byt hemsida senast 31 december

Senast 31 december 2022 måste de som idag använder hemsidesfunktionen i IdrottOnline ha bytt leverantör/verktyg för sin hemsida. Observera att avvecklingen endast gäller IdrottOnline hemsida, övriga administrativa delar i IdrottOnline kommer finnas kvar.

Vad ska din förening välja – ta del av vår guide

Då många hemsidesleverantörer inom idrotten även erbjuder administrativa system, kan det passa bra att i samband med ett potentiellt hemsidesbyte även se över kopplingar till just administrativa och ekonomiska system. Som stöd i processen har vi på RF-SISU Västerbotten tagit fram en utbildningsguide som ger dig en överblick av vilka föreningssystem som finns att tillgå vad gäller administration, ekonomi och kommunikation (som hemsida). Förhoppnignsvis kan den vara vägledande och ett stöd i processen. För att få tillgång till guiden anmäler du dig här. Guiden kan med fördel användas tillsammans med det här samtalsunderlaget. Pdf, 2 MB.

Oavsett val av system/verktyg – gör grundjobbet

Oavsett vilket system och publiceringsverktyg din förening väljer är det viktigt att fundera igenom målgrupp, innehåll, funktionalitet och struktur för hemsidan – så att den blir ett effektivt kommunikationsverktyg för föreningen.

Tillsätt gärna en specifik arbetsgrupp för arbetet med hemsidan och fundera igenom vem/vilka hemsidan i första hand riktar sig mot, vilket innehåll som är relevant för den/dessa målgrupper, vilken funktionalitet ni och målgrupperna önskar av hemsidan och därefter gör en plan för hur innehållet ska struktureras på hemsidan.

För den här typen av arbete passar folkbildningsformen lärgrupp väldigt bra. Läs mer om hur du startar en lärgrupp här.

Frågor som kan hjälpa föreningen i arbetet med en ny hemsida:

  • Har ni en befintlig hemsida – vad fungerar bra/mindre bra med er hemsida idag?
  • Vilka målgrupper ska er nya hemsida vända sig till?
  • Vilken typ av innehåll är relevant för dessa målgrupper?
  • Vilka funktioner ska hemsidan ha?
  • Vilka system behöver hemsidan ha koppling mot?
  • Har ni ett eget domännamn för er förening?
  • Andra delar ni behöver ta hänsyn till?

Behov av endast hemsida eller en mer unik hemsida

Om din förening endast efterfrågar en hemsida, utan koppling till ett administrativt system, eller om din förening är intresserad av en mer unik designlösning finns det många valmöjligheter. Ett flexibelt och väldigt välanvänt hemsidesverktyg är Wordpress. Är din förening intresserad av en lösning med wordpress som grund erbjuder PSIMedia, i samarbete med oss, förmånliga paketlösningar för föreningar där ni kan få hjälp med allt från design och uppsättning av hemsidan till domän, webbhotell, mailadresser, etc. Här kan du läsa mer om PSI Medias föreningserbjudande.

Kolla med ditt specialidrottsförbund

Ytterligare tips i processen är att kolla av med det/de specialidrottsförbund som berör din förening, för att höra vilketsystem/verktyg de använder för hemsidor. På så sätt kan nipotentiellt dra nytta av liknande struktur, funktionalitet och ta del av eventuella idrottsspecifika erbjudanden.

Sidan publicerades: 28 november 2022