Hem / Egna nyheter / Idrottens dag – för allas rätt till rörelse

Idrottens dag – för allas rätt till rörelse

Idag är det en speciell dag, nämligen Idrottens dag. I år genomförs dagen i samarbete med skolan, där fler än 200 skolor utspridda över hela Sverige deltar och över 50 000 elever sätts i rörelse.

I Västerbotten äger arrangeras Idrottens dag på Ersboda i Umeå och på Anderstorp i Skellefteå. På båda områdena finns skolor som ingår i vår rörelsesatsning. Här medverkar under dagen det lokala föreningslivet och arrangerar prova-på-aktiviteter för eleverna, som en del av skoldagen.

Utöver det som händer på Ersboda och Anderstorp arrangerar även andra av våra överensekommelseskolor inom ramen för Rörelsesatsninen i skolan egna evenemang på sina skolor, där barn och pedagoger sätter skolan i rörelse.

Sammantaget blir det en manifestation för alla barns rätt till ett rörelserikt liv, för vi vet att fysisk aktivitet är bra för barns välmående, skolresultat och hälsa.

Varför en Idrottens dag?

Idrottens dag ska inspirera till rörelse och träning samt uppmärksamma varje barns rätt till idrott och ett hälsosamt liv. Det är en kul dag med aktiviteter för att fler ska upptäcka det härliga med att vara i rörelse. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta, hela livet.

– Det är viktigare än någonsin att barn och unga får möjlighet att röra på sig tillsammans. Vi är glada att kunna bidra med rörelseglädje, även om det blir speciellt i år. Efter bra samarbete med skolorna och smittskyddsåtgärder på plats ser vi fram mot en rolig och inspirerande dag för alla barn och unga, säger Stefan Bergh, generalsekreterare, Riksidrottsförbundet.

Rörelsesatsningen i skolan – för att minska stillasittande

Skolor som är engagerade i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsningen i skolan tillsammans med Riksidrottsförbundets distrikt. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

– Vårt samarbete med skolorna ökar hela tiden och Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Förhoppningsvis leder glädjen att röra på sig till att barnen också hittar till idrott och gemenskapen i idrottsföreningen på sin fritid och inte blir för stillasittande, säger Kristin Ekblom, Riksidrottsförbundets projektledare för Rörelsesatsning i skolan.

På grund av corona har Riksidrottsförbundet valt att ställa in samtliga offentliga evenemang inför årets Idrottens dag. Årets dag sker därför endast på skolor runt om i landet inom ramen för ordinarie verksamhet, med många försiktighetsåtgärder på plats.