Hem / Egna nyheter / Idrottens dag – för alla barns rätt till rörelse

Idrottens dag – för alla barns rätt till rörelse

Idag manifesterar flertalet skolor i länet alla barns lika rätt till rörelse genom att vara en del av Idrottens dag – en dag där barn och unga får testa på en rad olika idrotter och rörelseaktiviteter.

Alla har rätt till ett rörelserikt liv. Därför arrangerar vi varje år, tillsammans med länets skolor och föreningsliv, Idrottens dag – en rolig dag med aktiviteter för att fler ska upptäcka det härliga med att vara i rörelse. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta, hela livet. Något som efter en lång tid av pandemirestriktioner är mer aktuellt än någonsin!

Två större skolevenemang på Anderstorp och Ersboda 

Under fredagen arrangeras två större skolevenemang: ett på Anderstorp i Skellefteå och ett på Ersboda i Umeå, dit närliggande skolor bjuds in. Utöver dessa evenemang arrangerar flertalet skolor runt om i länet dessutom sina egna aktiviteter, innehållande minst 120 minuters rörelse.

Publikt evenemang på Anderstorp öppet för allmänheten

Lördag 25 september arrangeras dessutom en dag öppen för allmänheten, på Anderstorps IP i Skellefteå. Har du vägarna förbi är du varmt välkommen att komma förbi och testa på de olika rörelseaktiviteterna och prata med de medarrangerande idrottsföreningarna mellan kl. 10.00-14.00. 

Vad är Idrottens dag?

Idrottens dag är framför allt en rolig dag med en massa prova-på-aktiviteter, som syftar till att fler ska få uppleva rörelseglädje. Men det är också en dag för att höja kunskapen om problemet med stillasittande – ett samhällsproblem som går ut över såväl folkhälsa och samhällsekonomi som individens möjlighet att delta fullt ut i livet. Genom att arrangera Idrottens dag hoppas vi kunna inspirera fler barn till rörelse, samtidigt som det byggs broar och samverkan mellan det lokala föreningslivet och skolor, så att fler hittar till föreningslivet. Läs mer om vikten av ökad fysisk aktivitet och rörelse.

Nationell satsning och en del av European Week of Sports

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans oss på RF-SISU Västerbotten och övriga RF-SISU-distrikt i Sverige. Idrottens dag har arrangerats runt om i Sverige sedan 2017, både genom publika evenemang och evenemang för skolan. Idrottens dag i skolan är den svenska delen av European School Sport day. Målet är att aktivera skolbarn över hela Europa. Samtliga EU-länder deltar under samma dag och det är en del av EU:s stora satsning European Week of Sports.