Hem / Egna nyheter / Fun day har startat - ska inspirera fler barn till rörelse

Fun day har startat - ska inspirera fler barn till rörelse

Med Region Västerbotten som finansiär arrangeras Fun day på flertalet av länets skolor under hösten. Fun day är en del av vår återstartssatsning där idrott och rörelseglädje ska stå i centrum.

– Det är verkligen superskoj att vara i gång. Det har varit en hel del administrativt arbete för att få ihop det med skolorna och föreningarna, men att få se barnen springa runt och ha roligt är en härlig belöning, säger Mattias Hall, en av projektledarna för Fun day.

Uppleva rörelseglädje 

Fun day är framför allt en rolig dag med en massa prova-på-aktiviteter, där flertalet av länets skolor deltar. Dagen syftar till att stimulera barns intresse av idrott och rörelse,  men också för att höja kunskapen om problemet med stillasittande – ett samhällsproblem som går ut över såväl folkhälsa och samhällsekonomi som individens möjlighet att delta fullt ut i livet. Fun day hoppas kunna inspirera fler barn till rörelseglädje, samtidigt som det byggs broar och samverkan mellan det lokala föreningslivet och skolor. 

– Vi har bjudit in idrottsföreningar och andra fritidsaktiviteter att komma och visa upp sina verksamheter genom att hålla i en "station" på ett område nära någon av skolorna. Vi hoppas att det kan leda till att fler barn hittar till föreningslivet, berättar Mattias Hall. 

Pandemin har slagit hårt mot idrottsrörelsen 

Efter två år med corona uppger mer än varannan idrottsförening i landet att de är oroliga för framtiden, dels för tapp av medlemmar, ledare och tränare, men också för ekonomin. Nationellt sett har idrotten minskat med dryga 7 700 000 deltagartillfällen under 2021 jämfört med tiden före corona, en minskning på 13 procent. Det största tappet syns bland tonåringar och rör framför allt inomhusidrotter, kampidrotter och parasport. Samma trend gäller för idrotten i Västerbotten, där minskningen av deltagartillfällen var 18 procent. 

I ett samhälle där stillasittande var alldeles för stort redan före corona är idrottens tapp under pandemin oroande. Det riskerar att hälsoklyftor och segregation ökar ännu mer och eftersom restriktionerna slagit ojämnt finns det dessutom en risk att den idrottsliga mångfalden får sig ytterligare en smäll. En bred och stark idrottsrörelse behövs för att fler ska må bättre i ett tryggt samhälle. 

– Pandemin har slagit hårt på vårt föreningsliv men kanske framför allt berövat våra ungdomar på två år av spontanidrottande och andra aktiviteter. Det här är ett initiativ för att försöka få i gång båda delar igen genom att föra de samman och ha roligt tillsammans, säger Mattias Hall.

Arrangeras i 12 kommuner i Västerbotten

Fun day har hittills arrangerats i Dorotea, Nordmaling och Åsele och kommer sammanlagt anordnas i tolv kommuner, på 15 skolor, runt om i Västerbotten. 

– En Fun day ser lite olika ut beroende vart vi kommer att hålla till. I stora drag handlar om att eleverna får gå runt och prova på aktiviteter, i hopp om att det ska väcka ett intresse som förhoppningsvis leder till att de vill testa det igen. Aktiviteterna kan vara allt ifrån speedshoting i ishockey till att prova stå på en skateboard. På vissa ställen det kanske dyker upp några djur, på ett annat kanske man får provsitta i en rallycross-bil, säger Mattias Hall.

Så här arrangeras Fun day: 

29 aug, Dorotea 
30 aug, Nordmaling 
2 sep, Åsele
6 sep, Vilhelmina 
6 sep, Vindeln 
6, 8 & 9 sep, Lycksele 
8 sep, Vännäs 
12 sep, Sorsele 
15 sep, Skellefteå (Boliden) 
22 sep, Robertsfors 
13 sep, Bjurholm 
29 sep, Storuman

Läs mer 

Riksidrottsförbundets rapport Två år med corona 

Vikten av ökad fysisk aktivitet och rörelse