Hem / Egna nyheter / Föreläsningsserie om rygghälsa

Föreläsningsserie om rygghälsa

När blir träningen skadlig för ryggen, när bör man söka hjälp för ryggbesvär och hur kan du som förälder stötta? Dessa frågor och många fler får du svar på när vi erbjuder en föreläsning om rygghälsa.

Föreläsningarna riktar sig till dig som är aktiv, ledare eller förälder och som vill lära dig mer om ryggen. Varje tillfälle består av en teoretisk och en praktisk del.

Serie i fyra delar

Föreläsningsserien består av fyra tillfällen: 9 juni, 16 juni, 22 juni och 30 juni. Kursledare är Claes Göran Sundell, Medicine Doktor, Leg. Fysioterapeut. Han har jobbat som sjukgymnast/fysioterapeut sedan 1980 på Idromed AB i Skellefteå och har även jobbat med idrottslag i över 30 år (Sunnanå SK damlag, Skellefteå FF (AIK), fotboll samt Skellefteå AIK Hockey i 20 år (2 SM-guld). Han har forskat om ländryggsbesvär hos idrottande ungdomar och disputerade 2019. Läs mer om föreläsningarna och hur du anmäler dig nedan.

Rygghälsa – för dig som vill veta mer

När lyfte du en älgko senast och när blir träningen skadlig för din rygg? En kväll som riktar sig till dig som är en glad motionär, försöker pressa ditt personbästa eller bara vill få mer kunskap till den allt så viktiga ryggen och hur man på bästa sätt tar hand om den.

När: Torsdag 9 juni, 18.00-20.00
Plats:
Idrottens hus Skellefteå
Anmälan: Senast måndag 6 juni via den här länken

Rygghälsa – Träna som vuxen

Hur förebygger man eventuella ryggproblem och hur kan det påverka ditt utövande när ryggen inte håller. Kanske har du någon av dina aktiva ryggproblem – hur stöttar du och när bör du söka professionell hjälp? Hur bör man lägga upp träningen för att skapa bästa förutsättningar för dig själv som aktiv eller av dig som tränare? Det är några av frågorna som avverkas under denna kväll. 

När: Torsdag 16 juni, 18.00-20.00
Plats:
Idrottens hus Skellefteå
Anmälan:
Senast måndag 13 juni via den här länken

Rygghälsa – Att träna och växa: För barn och ungdomar

Inställd

När barn och ungdomar växer behöver man tänka till när det kommer till träning och aktivitet. Hur utformar du som tränare en stabil och hälsosam träning samt hur bör man resonera när man har ungdomar som växer och utvecklas i olika takt?

Här får ni en kväll som innefattar teori men även praktik och ni ges en grundläggande kunskap kring den senaste forskningen på växande ungdomar. De flesta tränarna har fått frågan ”Kan du knäcka min rygg” av en aktiv – kan det vara skadligt? När kan man faktiskt hjälpa och när kan det göra mer skada än nytta? Ryggen är en kraftfull del av kroppen men när den inte fungerar kan den bidra till stor smärta och hinder.

När: Onsdag 22 juni, 18.00-20.00
Plats: Idrottens hus Skellefteå
Anmälan:
Senast söndag 19 juni via den här länken

Rygghälsa – Du som är aktiv och du som är förälder

Inställd

Är du ung aktiv eller förälder till en som är aktiv? Då är detta en kväll som du inte vill missa! Föreläsningen kommer vara teori med praktik och ni kommer få en grundlig kunskap kring era barns rygghälsa. Hur viktig är ryggen för ditt aktiva barns idrottsutövande och när bör man söka hjälp för ryggbesvär. Vilka faror kan man stöta på som ung när det kommer till ens rygghälsa och hur kan du som förälder hjälpa och stötta?

När: Torsdag 30 juni, 18.00-20.00 
Plats: Idrottens hus Skellefteå
Anmälan:
Senast måndag den 27 juni via den här länken