× Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
    Hem / Egna nyheter / Fallseger för Umeå Wrestling Battle

Fallseger för Umeå Wrestling Battle

Fler än femhundra deltagare från 12 länder samlades när Umeå Wrestling Battle gick av stapeln i helgen.
– Vi är otroligt glada över det gensvar vi har fått från både föreningar och organisationer, säger Magnus Nilsson, Umeå Brottning.

Det första som möter en på väg in i lokalen är alla olika språk som hörs av både unga och äldre. Med 12 deltagande nationer är det inte så konstigt. Inte heller att speakern stundtals pratar finska – hela 27 finska föreningar har anmält sig till tävlingen. På mattan för uppvärmningar rullar tävlande i alla åldrar runt och gör just sina övningar för att få upp värmen. Det stås på händer, gås skottkärra, hoppas, rullas och brottas såklart.

Vad betyder ett sånt här evenemang för föreningen?
– Resultatet blir lite bättre varje år, men den största vinsten är alla kontakter vi får över världen – vi får ett mycket varmt välkomnande vartän vi reser, och vi försöker göra ett antal större resor för att möta brottare internationellt. Det är också ett mycket bra sätt att skapa engagemang inom föreningen, vi lägger mycket energi på att presentera det här för föräldrar och aktiva – känslan vi har är att föräldrar och volontärer verkligen känner glädje och stolthet av att få vara delaktiga en internationell händelse som det här är, säger Magnus Nilsson.

Ni har bland annat fått ett evenenmangsbidrag från Region Västerbotten för att genomföra Umeå Wrestling Battle – hur påverkar bidrag och samarbeten den här tävlingen?
– Vi är beroende av stöttning av organisationer och företag, och är tacksamma för allt stöd vi får. Det är dyrt att resa för föreningar och i en liten idrott måste man resa långt för att hitta ett jämt motstånd. Så bidrag och stöd ger möjligheter att arrangera ett sånt här evenemang vilket i sin tur ger oss möjligheter att träna och tävla internationellt. Vi är också stolta över Umeå som värdstad för tävlingen – vi har tillresta tävlande från många länder boende hemma hos föreningsmedlemmar som tycker att det är spännande att lära känna olika kulturer. Vi får höra att folk som kommer hem berättar om vilket otroligt fint mottagande de fått – och det värmer i hjärtat. 

DSC07247_1.jpg

Samuel Eriksson och Magnus Nilsson håller i trådarna under turneringen.

Vad är du mest glad åt att se under tävlingshelgen?
– Det roligaste är nog när jag tittar på prispallen och ser att svenska mästare i sin viktklass hamnar på tredje plats – det är alltså svårare att vinna Umeå Wrestling Battle än det är att vinna SM, säger tävlingsansvarige Samuel Eriksson med ett stort leende. En annan höjdare var när 8 olika nationer var uppe på mattorna samtidigt här i Umeå – världsklassbrottning! Nivån är verkligen, verkligen hög på brottningen. Vi får inte heller glömma att kärnan i det här är alla norrlandsföreningar som ställer upp mangrant, det finns inte en klubb i Norrland som inte är här och det är vi otroligt tacksamma för. De är här både för att stötta brottningen i Norrland och hjälpa oss, och på köpet utvecklas de själva som brottare. Alla är vinnare.

Finns det någon särskild rivalitet med något land?
– Det gör ont att förlora i brottning, man vill vinna mot alla. Men brottningen är så otroligt familjär. Om man är ovan i att vistas i en brottningsmiljö kan det kännas hårt, men allt det lämnar vi på mattan. Fem minuter senare är stämningen på topp igen. Det finns en fantastik social gemenskap inom hela det internationella brottningssamfundet, säger Samuel. Visst, flikar Magnus in, alla hjälper till, oavsett land, kön och ålder. Vi tränar tjejer och killar samtidigt i samma grupper när det är möjligt och åldersspannet i tävlingen – från de minsta till seniorerna – gör att de yngre får fina förebilder.