Hem / Egna nyheter / En dag i idrottsrörelsen från soluppgång till solnedgång

En dag i idrottsrörelsen från soluppgång till solnedgång

På lördag händer något unikt. Då skickas ett 20-tal av Bildbyråns fotografer ut till idrottsföreningar i hela Sverige. Målet är att gestalta en vanlig dag i idrottsrörelsen med allt det fantastiska som sker, just en helt vanlig dag.

Idrotten betyder mycket för många människor. I en tid av isolering och ökad segregation har det blivit ännu tydligare hur viktig idrottsrörelsen är i vårt gemensamma samhälle. På lördag 10 oktober uppmärksammar Riksidrottsförbundet med hjälp av ett 20-tal fotografer en helt vanlig, men precis lika betydelsefull, dag i idrottsrörelsen i ett unikt fotoprojekt. I Västerbotten kommer IFK Umeå Bowling och TUSS/Sunnanå SK att vara med i fotoprojektet.

Vill visa på idrottens värde för människa och samhälle

Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar, engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går över 150.000 människor till sin idrottsförening för att träna eller tävla tillsammans med andra. Bara de ideella insatserna har värderats till över 20 miljarder per år. Men många av de viktigaste värden idrotten genererar är svåra att räkna i kronor. Varje dag bidrar idrotten till att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt och erbjuder ett sammanhang där vi kan mötas över alla tänkbara gränser.

– Det är fantastiskt hur mycket idrott som pågår i vårt land under en enda dag. Och dessutom mångfalden av idrotter och av människor som är med i vår folkrörelse. Ibland måste man kanske stanna upp för att verkligen uppskatta det. Det här är ett spännande sätt att lyfta de människor som faktiskt utgör idrottsrörelsen och det ska bli kul att se vad fotograferna lyckas fånga, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Målet är att på bild fånga de värden som ofta tas för givna och fotografernas uppdrag är att dokumentera det helt vanliga en dag i idrottsrörelsen – bortom alla mål, sekunder och millimeter. 

Följ med på resan genom landet

Dagen kommer att börja hos en basketförening i Luleå och avslutas på en ridklubb i Borrby på Österlen. Fotograferna kommer däremellan att besöka så väl fjälltoppar som storstadsförorter. Totalt ska de besöka cirka 40 föreningar inom lika många idrotter, från soluppgång till solnedgång. Här kan du följa fotografernas gemensamma resa genom landet: www.endagidrott.se

Det är Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel och Bildbyrån som står bakom fotokampanjen, som förutom digitalt kommer att resultera i en fotoutställning under våren 2021.