Hem / Egna nyheter / Digital föreläsning: Motverka machokultur genom samtal om schyssta attityder

Digital föreläsning: Motverka machokultur genom samtal om schyssta attityder

Torsdag 7 maj, 18.00-19.00, erbjuder RF-SISU Västerbotten tillsammans med Make Equal en digital föreläsning som fyller dig med inspiration och kunskap om hur din förening/förbund kan arbeta med att motverka destruktiv machokultur.

Johan Pettersson, jämlikhetskonsult på Make Equal, berättar om deras arbete för att motverka machokultur, sexism och trakasserier inom fritids- och idrottssektorn:

”Vi vill möjliggöra förändring av normer och attityder och tror att rätt väg är att möta killar i deras egna rum och få dem att börja fundera över sin egna roll och vilket ansvar de har. För att få fritids- och idrottsverksamheter trygga och jämställda måste fler killar ta ansvar genom att säga ifrån vid dålig jargong och kränkningar och därigenom förändra kulturen. Det kommer i sin tur leda till att fler känner sig välkomna.”

Därefter ger Ola Svensson, sakkunnig i inkluderingsfrågor på RF-SISU Västerbotten, några goda exempel på hur Västerbottens föreningar jobbat med frågan, vilka metoder och material de använt.

Anmälan och mer information

Anmäl dig här senast 5 maj. När du anmält dig får du ett mail med länk till föreläsningen och instruktioner för hur du deltar. Detta skickas ut dagen innan föreläsningen.

Om Johan Pettersson
Johan är projektmedarbetare och jämlikhetskonsult på Make Equal. Han är stats- och genusvetare med en pedagogisk bakgrund i skolans värld. Frågor som rör makt, maskulinitet och våld är hans huvudsakliga intresseområde. Han har även lång erfarenhet som lagidrottare där han på nära håll upplevt och varit en del av idrottens machokultur.

Om Make Equal
Make Equal är en organisation med lösningsfokuserade jämlikhetskonsulter som jobbar för – och uppmanar till – praktiskt jämlikhetsarbete. De driver bland annat projektet "Allt vi inte pratar om – fritid & idrott", som syftar till att motverka machokultur, sexism och trakasserier inom fritids- och idrottssektorn. Läs mer om Make Equal.

Mer om machokultur
Machokultur är en samling av normer/oskrivna regler som berättar hur killar/män förväntas vara för att upplevas "manliga". Det kan ta sig uttryck i att killar exempelvis strävar efter att vara tuffa, kaxiga och självsäkra, att de inte vågar prata om hur de mår, att de tar till våld eller aggression när de blir arga eller ledsna, eller att de använder ett nedvärderande eller sexistiskt språkbruk. Ohälsosamma mansnormer är ett samhällsproblem som gör att både tjejer och killar kan känna sig ovälkomna och avvikande. Idrotten är en arena som samlar många pojkar, killar och män i olika åldrar, och är därmed en viktig arena för förändring. Var en del av lösningen du också!