Hem / Egna nyheter / Det nya nätverket LEDA engagerar

Det nya nätverket LEDA engagerar

Det nya nätverket för kvinnliga och icke-binära ledare, LEDA, har hittills engagerat många. Totalt har 40 personer deltagit på de inledande två träffarna. Här får vi höra några reflektioner sedan starten och vad som planeras framöver.
– Känslan kring nätverket har varit väldigt positiv, då många snabbt anmälde sig och direkt har bidragit mycket med tankar om vad vi kan skapa med nätverket. Delaktigheten och engagemanget har varit högt och vi känner verkligen att LEDA behövs och kommer att fylla många viktiga funktioner för att stötta dessa ledare i sina respektive uppdrag, säger Alexandra Nordh, en av initiativtagarna till nätverket. 

Nästa träff: Inger Eliasson föreläser om normer 

Nästa träff är planerad till 15 juni kl. 19.30-21.00, även denna gång i digital form. Då kommer bland annat Inger Eliasson från Umeå Universitet att föreläsa om hur rådande normer utgör hinder för kvinnor att leda inom idrotten. Föreläsningen kommer att behandla delar av hennes avhandling Normer som hindrar kvinnor att bli tränare i idrott. En sociokulturell analys av innebandykulturen. 
– Vi kommer under träffen också att planera för höstens träffar. Vi har många spännande teman som vi vill försöka hinna med så gott vi kan! I höst hoppas vi också att vi träffas mer fysiskt, om vi kan. Det längtar många till och det göra att deltagarna lära känna varandra ännu bättre, säger Alexandra.

Frågan lyfts i fler forum 

I veckan har en annan av initiativtagarna till nätverket, Caroline Muzito-Bagenda, synts i Västerbottens Kurrien, där hon berättar hur det är att vara den enda kvinnliga coachen i herrarnas basketliga. Här kan du läsa artikeln.

Och i podcasten Här pågår föreningsidrott vittnar den tredje kvinnan bakom nätverket, Djanet Beraki, om hur hon upplevt det att vara ledare inom idrotten och inte tillhöra normen. Här kan du lyssna på avsnittet. 

Vill du vara med i LEDA?

Läs mer om nätverket och hur du anmäler dig.